Hlavní obsah

Góly v přípravě jsou hezké, důležitá bude ale až liga, říká nejlepší zimní střelec Baníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok ostravského Baníku je po odchodu Ladislava Almásiho do chorvatského Osijeku o jednu ofenzivní zbraň chudší, útočník Jiří Klíma ale na soustředění v Turecku dokazoval, že nikoliv slabší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Klíma z Baníku Ostrava oslavuje gól během duelu v Mladé Boleslavi.

Článek

V Beleku Klíma odehrál čtyři poločasy, ve kterých vstřelil pět branek. Dvakrát, z toho jednou z pokutového kopu, skóroval proti slovinské Olimpiji Lublaň, stejný počet gólu zaznamenal proti bulharskému Levski Sofia a soustředění zakončil trefou do sítě černohorského FK Dečič Tuzi.

„Až na první přípravný zápas (proti Vyškovu v Ostravě na umělce) a závěrečný v Turecku jsme dali vždycky tři góly. To je moc dobře. Máme hodně kvalitních hráčů směrem dopředu a chceme toho využívat. Ale moc dobře si uvědomujeme, že dávat góly v přípravě je hezké, ale nejdůležitější bude ukázat to v lize. A nejlépe hned v Českých Budějovicích (v sobotu 10. února od 15 hodin). Nepřeceňujeme to, ale ani nepodceňujeme, určitě je dobře, že nám to tam padá,“ říkal klubovému webu 27letý Jiří Klíma.

Výsledky Baníku v zimní přípravě

Baník – Vyškov 0:0

Baník – Obolon Kyjev (Ukr.) 3:1 (1:1)

Branky: Šín 2, Tanko

Baník – Lublaň (Slo.) 3:2 (1:0)

Branky: Klíma 2 (1× penalta), Almási

Baník – Dynamo Kyjev U19 (Ukr.) 3:2 (3:1)

Branky: Tanko 2, Rigo

Baník – Levski Sofia (Bul.) 3:0 (3:0)

Branky: Klíma 2, Kubala

Baník – Decič Tuzi (Černá Hora) 1:1 (1:0)

Branka: Klíma

Odchovanec Polné nedaleko Jihlavy má za sebou složité období. Loni v květnu si v utkání proti Brnu (4:0) poranil kotník a marodil téměř až do podzimu. K prvnímu zápasu po zranění naskočil sice už v srpnu, proti Zlínu (5:1) ale jen na osm minut a podobnou porci času sbíral i v dalších měsících. V lize nastoupil do osmi utkání, poprvé v základní sestavě se objevil až v závěrečném podzimním kole doma proti Slavii (2:3).

„Moje problémy s kotníkem se protáhly. Měl jsem stejný problém na levé noze, když jsem byl ještě v Mladé Boleslavi, a tak jsem tušil, co to může být,“ popisoval Klíma. „Přetrhly se mi vazy a scvakly se mi tam kosti. K tomu se mi ulomil kus chrupavky. Úlomek byl ale malý, a tak si lékaři mysleli, že se vstřebá. Jenže při jakémkoliv pohybu jsem ho pořád cítil,“ vysvětloval delší léčení.

Na konci podzimu Klíma ukázal skvělou formu. Na hřišti Hradce Králové (3:2) naskočil na posledních 14 minut a dvěma nahrávkami Tankovi se postaral o obrátku skóre. Asistenci přidal i proti Slavii v podzimní derniéře.

„Chtěl jsem se po tom zranění stihnout vrátit ještě na konci podzimu, a pak hlavně vydržet celou přípravu. To bylo to základní a klíčové pro to, abych se do toho zase nějak mohl dostat. V Ostravě na umělce jsem to musel trochu protrpět, protože tenhle povrch mým kotníkům úplně dobře nedělá, ale věděl jsem, že když to nějak do soustředění v Turecku vydržím, bude to pak už jenom lepší. Tak věřím, že se to teď tak nějak ukazuje,“ těšilo Klímu.

Reklama

Související témata: