Hlavní obsah

Halušky v Edenu, generálka jako ze snu, píší na Slovensku. Slovan žehrá na Tvrdíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubový web měl už před zápasem jasno. Generálka jako ze snu, s českým gigantem. Poslední tým slovenské fotbalové ligy po známých peripetiích nahradil Slovan Bratislava a vyrazil do pražského Edenu. Slávisté v generálce na start ligového jara porazili FC ViOn Zlaté Moravce 4:1. Utkání bylo věnováno podpoře válkou decimované Ukrajiny. „Dnes jsou vítězi všichni,“ napsal ViOn na instagramu.

Slavia v generálce na jaro porazila slovenské Zlaté Moravce 4:1Video: Sport.cz

 
Článek

Zápas vzbudil na Slovensku velký ohlas. „Halušky v Edenu i společný odkaz Slavie a Zlatých Moravců: Jsme s Ukrajinou!“ poukazuje šport.sk nejen na charitativní rámec, ale také skutečnost, že se před stadionem podávala tradiční slovenská pochoutka.

„Do Prahy dorazily plné autobusy, zvítězili všichni. ViOn má za sebou zápas sezony proti Slavii,“ hlásí pravda.sk.

Hrdinou se stal Marek Kuzma, který deset minut před koncem vstřelil čestný gól hostů. „Ahoj fanoušci, byl to super zápas, děkujeme velmi za podporu. Slyšeli jsme vás téměř po celou dobu, jen tak dál, přijďte nás podporovat i doma,“ natočil se po utkání při děkovačce před příznivci.

Soupeře nám oznámili, nekonzultovali jsme to. Bylo důležité vyzkoušet si zápasově domácí prostředí, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

„Zlaté Moravce se dočkaly: Odehrály zápas proti Slavii Praha,“ vyzdvihuje čas.sk. „Zlaté Moravce v ‚zápasu roku‘ hladce prohrály na půdě Slavie,“ souhlasí šport.sk, že šlo o výjimečný duel.

Jiný pohled má ovšem Slovan Bratislava. Právě slovenský šampion měl původně se Slavií hrát. Jenže poté, co si smluvil také utkání proti Dynamu Moskva, slávistický šéf Jaroslav Tvrdík oznámil, že si sešívaní budou muset najít jiného soupeře.

Slovan tak musel vzít zavděk náhradní sobotní generálkou se slovinským prvoligovým klubem z Lublaně NK Bravo (1:1) na Tehelném poli. „Federální derby“ před velkou návštěvou se nekonalo.

Návrat domů. Kdyby přišlo víc lidí, asi bych se rozbrečel dojetím, přiznal David ZimaVideo: Sport.cz

„Nám trenérům je určitě líto, že se původně domluvené utkání nehrálo. Ale nebyli jsme to my, kteří zápas nějakým způsobem znegovali. Nechci se k tomu vyjadřovat. Pro mě byly některé věci trošku za hranou, co se týče vyjádření. Ale oukej, byl to názor nějakého člověka (Tvrdíka, pozn. red.), k němuž se také nebudu vyjadřovat. To je celé, co k tomu můžu říct,“ postěžoval si asistent trenéra Boris Kitka.

Pro ViOn šlo o fotbalový svátek. Do Prahy přivezl také tři exslávisty. Denis Duga, Matúš Čonka a trenér Michal Hipp si vyzkoušeli působení v sešívaném dresu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Zlatých Moravců Michal Hipp během přípravného utkání proti SK Slavia Praha.

Bývalý kapitán slávistického dorostu Denis Duga vůbec nevěřil, že ViOn odehraje zápas v Edenu. „První reakce byla, jestli si dělají legraci. Samozřejmě, že člověk nevěří, když je dohodnutý přípravný zápas s Komárnem a najednou ti někdo oznámí, že hrajeme se Slavií Praha,“ líčí střední záložník.

Matúš Čonka za dva a půl roku ve Slavii nastoupil do 37 ligových duelů, ve kterých vstřelil jeden gól. ,,Slavia je velký klub a jsem jejím fanouškem dodnes. V poslední době udělala obrovský krok v evropských soutěžích. Stále v klubu působí lidé, které si pamatuji. Jsem velmi dobrý kamarád s Ivanem Schranzem, se kterým jsem hrál ve Spartaku Trnava,“ poukazuje Čonka na autora čtvrtého gólu sešívaných.

Michal Hipp strávil v Edenu rok a půl. Jeho spoluhráči byla velká jména jako Vladimír Šmicer, Jaroslav Šilhavý či Patrik Berger. Jeho nejlepším umístěním ve Slavii bylo druhé místo v lize. ,,Slavii fandím dosud. Mnoho věcí se změnilo, má moderní stadion, v kabině pestrý mix Čechů a cizinců a každou sezonu hrávají evropské poháry,“ kvituje trenér.

Reklama