Hlavní obsah

Generálka, nebo tyjátr pro dobrou věc? Soupeře nám jen oznámili, líčil trenér Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopředu se smířili s rolí výletníků ze zahraničí. Přes oficiální kanály se tázali, zda do šatny dostanou trdelník. Před utkáním na sociální sítě zase umisťovali fotky pražských krás. Fotbalisté Slavie pozvali v neděli Zlaté Moravce a poslední celek slovenské ligy hravě vyřídili 4:1. „Prověřilo nás to,“ ujišťoval kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Soupeře nám oznámili, nekonzultovali jsme to. Bylo důležité vyzkoušet si zápasově domácí prostředí, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Výtěžek ze spontánně domluveného charitativního duelu poputuje na pomoc zasažené Ukrajině. Do myslí některých fanoušků se ale přece jen vloudila otázka, zda si adept na ligový titul neměl zahrát generálku s protivníkem, který by byl o chlup kvalitnější.

Trenére, prověřil vás zápas dostatečně před ligou?

Pro nás bylo důležité si vyzkoušet domácí prostředí před prvním zápasem včetně trávníku, který je trochu jiný. Bylo to podobné zápasům, které nás na jaře někdy doma čekají. Hra do plné obrany, hodně ofenzivních situací. Soupeř měl nového trenéra i devět nových hráčů. Věděli jsme, že budou fotbaloví. Prověřilo nás to i z hlediska dostupování, presinku a hry bez míče.

Chápu, konzultoval jste ale výběr protivníka s vedením? Fanoušci diskutovali, zda bohulibá činnost nebyla trochu na úkor sportovní úrovně.

My jsme to dostali oznámené. Museli jsme se připravit. Bylo pro nás vážně důležité domácí prostředí. Když se to domlouvalo, byli jsme na soustředění v Portugalsku. Ve hře byly i jiné týmy – a nakonec se to takhle rozhodlo. Příprava byla dělaná, aby vygradovala nějakým zápasem. Okolnosti se ale sešly a my je akceptovali.

Slavia v generálce na jaro porazila slovenské Zlaté Moravce 4:1Video: Sport.cz

Slavia zrušila duel se Slovanem Bratislava. Místo toho vás čekal úporně bránící poslední tým slovenské ligy.

Bylo to hodně podobné jako na soustředění s Pekingem. Tam to soupeř pojal jako ultra nízký blok. Furt jsme hráli do deseti hráčů na skvělém hřišti. A i tady to bylo dost kontaktní. Jejich útočník byl v kontaktu s našimi stopery. I Mojma Chytil s Dramém chodili do soubojů. Až na jeden zákrok na Davida Douděru to bylo dobré. Je lepší, když je to tělo na tělo a agresivně. Pro mě nejsou přátelské zápasy, ale jen přípravné a mistrovské. Hráči se před nimi chtějí ukázat.

Vyběhne za týden do ligy stejná sestava? V základu chyběla například stomilionová posila David Zima.

Nemůže jít do základu. Když byl na hřišti, bylo to 1:1 (usměje se). Jinak se sestava blížila asi ze 70 procent. Byly tam nějaké absence jako Wallem nebo Holeš. V úterý budou normálně trénovat. Hřiště je čerstvě položené a měkké, speciálně u Tomáše jsme nechtěli riskovat zranění. Na jiném hřišti by možná hrál. Bylo to koncipované, abychom byli schopní měnit rozestavení. Začali jsme ve formaci 3-4-3 a vzhledem k zakládání útoků soupeře jsme ji změnili na 4-5-1. Bylo to koncipované, aby první jedenáctka byla schopná přejít na jiné rozestavení.

Chcete být v lize méně předvídatelní?

Chceme mít svůj daný rukopis, ale příchodem Zmrzlého s Malickem jsme vyřešili pozici klasického levého obránce. S příchodem Davida Zimy máme zase dalšího stopera do klasické čtyřky. Je to varianta, abychom měli silnější křídelní prostory. Chtěli jsme, aby si všichni hráči projeli různé systémy a byli schopní mezi nimi přepínat. Nečitelnosti není záměr, chceme být dominantní.

Do tréninku se mají zapojit Holeš a Wallemem. Co další marodi, například Pech?

Pechýno není součástí plánů a kádru na jaro. Měl jiný způsob operace, která vyžaduje delší rekonvalescenci. Je směřovaný do letní přípravy, možná do části nadstavby. Uzdravení Sheriffa Syniana je otázka 10 dnů, maximálně dvou týdnů. Jindra Staněk bude mimo minimálně měsíc, spíš pět šest týdnů. Trhlina ve svalu je obrovská.

Slavia zužuje kádr, odešel na hostování Jakub Hromada. Ve hře budou odchody Kačaraby s Ewertonem. Co dál?

Určitě dojde k redukci, jednání probíhají. Bude se to týkat zmiňovaných hráčů, možná ještě jednoho. Uvidíme, jak začne liga. Počítáme do sezony zhruba s 23 hráči do pole. Uvidíme, jak se budou vyvíjet zranění jako Synian, který dnes nemohl nastoupit. České přestupní okno se zavírá později. V týdnu budou dva odchody potvrzené a budeme čekat ještě jeden odchod. Rozhodne vytížení, pokud by nějaký hráč u nás nenastupoval.

Související témata:
  2 : 0 Slavia - Plzeň 2 : 0 51. min Živě
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.