Hlavní obsah

Hamáček svolal kvůli výtržnostem na fotbale expertní skupinu

Praha

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) svolal kvůli výtržnostem na zápase fotbalové ligy mezi Spartou a Plzní na příští týden expertní skupinu, která se násilím na stadionech dlouhodobě zabývá. Na řádění fotbalových chuligánů je třeba reagovat, napsal dnes Hamáček na svém twitteru. Pyrotechnika házená ze sektoru hostujících fanoušků zranila v sobotu podle policie v druhém poločase na Letné několik diváků.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Sparťanští fanoušci při utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

"Nechci, aby se opakovaly nedělní výtržnosti ze zápasu Sparty s Plzní," uvedl Hamáček. Muži, který hodil mezi diváky pyrotechniku a zranil tím ženu, hrozí až deset let vězení kvůli pokusu o těžké ublížení na zdraví. Celkem zaznamenali policisté 21 přestupků a dva trestné činy. V druhém případě šlo o výtržnictví.

Viktoria Plzeň se za chování svých fanoušků omluvila. "Zároveň chceme deklarovat, že takové osoby nepovažujeme za své fanoušky a podnikneme v rámci dostupných možných opatření všechny kroky k zamezení jejich vstupu na veškerá utkání Viktorie Plzeň," uvedl klub. Událostí se bude ve čtvrtek zabývat disciplinární komise Ligové fotbalové asociace a dá se očekávat vysoká pokuta pro Plzeň.

Těžkooděnci po incidentu začali v 82. minutě zápasu za stavu 3:0 pro Spartu vyklízet sektor příznivců Plzně a utkání bylo na více než deset minut přerušeno. Podle policejního mluvčího Jana Daňka k tomuto kroku policie sáhla proto, že hostující fanoušci nereagovali na policejní výzvy a bylo vážně ohroženo zdraví lidí. "Chtěl bych upozornit, že policie má pravomoc zápas ukončit," podotkl Hamáček. Pražané nakonec zápas vyhráli 4:0.

Muž hodil mezi diváky pyrotechnikuVideo: Policie ČR

Reklama

Související témata: