Hlavní obsah

Hráč podzimu, objev i zklamání. Rajnoch sahá mimo elitní trojku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ligový fotbalový podzim skončil a je čas na lehké bilancování. Bývalý reprezentant Jan Rajnoch v pořadu Přímák na Sport.cz prozradil, koho považuje za objev i zklamání uplynulých měsíců. Také vyřkl jméno hráče podzimu a vždy sáhl mimo absolutní českou elitu.

Ligová nej podzimu. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Tabulku vede po neúplných devatenácti kolech Sparta před Slavií a Plzní. Hráčů, kteří se na podzim ukázali ve výborném světle, najdeme v těchto týmech mnoho. Rajnoch jde však odlišnou cestou.

„Chválili jsme Spartu, Slavii i Plzeň, ale zabrousím do jiného týmu. Nebude to nic špatného. Za mě je hráčem podzimu Marek Havlík, překvapivě nejlepší střelec ligy,“ zmiňuje Rajnoch záložníka Slovácka, jenž se na podzim trefil hned desetkrát.

Nabízelo by se, že Havlík bude i objevem. „Pro mě ne, možná jen s ohledem na jeho novou pozici,“ připomíná expert, že Havlík patří mezi nadstandardní ligové hráče dlouhodobě, pookřál ale s vysunutím z defenzivní zálohy směrem dopředu. Objev podzimu tak Rajnoch vidí v mládežnickém reprezentantovi.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Marek Havlík ze Slovácka a Lukáš Hůlka z Bohemians.

„Řeknu teplického stopera Štěpána Chaloupka. Přejít přes něj je složité, má dobrou obrannou fázi, přehled i hru dopředu. Talentovaný hráč, který má namířeno do naší top trojky,“ vysvětluje Rajnoch. Okolo Chaloupka už opravdu krouží elitní české celky, zájem je rovněž ze zahraničí.

„Ještě bych ho v Teplicích nechal, ať je v klidu, přeci jen výkonnost ještě musí prokázat. Jít v zimě je nešťastné, všechny tři nejlepší české týmy hrají poháry a není čas někoho zabudovávat. Nechal bych ho být, musí vyrůst, už teď je ale lídrem obrany,“ podotýká někdejší fotbalista se zkušenostmi z Turecka, Mladé Boleslavi, Slovácka nebo Liberce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Štěpán Chaloupek z Teplic a Stanislav Tecl ze Slavie Praha.

Na závěr to negativní, tedy zklamání podzimu. Je jistě řada hráčů, kteří si představovali uplynulé měsíce lépe. Rajnoch však kouká na položenou otázku trochu jiným pohledem.

„Připravil jsem si celý klub, konkrétně České Budějovice. Myslím, že obecně podmínky nemají špatné. Co ale vím, tak to tam nefunguje. Věřím, že trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný odvedli dobrou práci. Jsou to kluci, kteří se nevzdávají, nesnáší prohry a udělali maximum, aby to fungovalo. Jenže pokud to neklape na hřišti, tak ani v klubu,“ připomíná Rajnoch nejdříve odvolání Nikla a následně dobrovolný konec Zápotočného.

Budějovice jsou poslední, navíc řeší kauzu kolem záložníka Jakuba Hory i vlastní fanoušky. „Viděli jsme turbulentní věci na konci podzimu. Jsem zastánce, že v takových klubech by měli být lidé, kteří k němu mají vztah. V Budějovicích tomu s příchodem nového majitele pana Koubka tak není. Odešel i Tomáš Sivok z pozice sportovního manažera. Teď tam jsou aspoň Jirka Kladrubský a Jirka Lerch, u akademie, která mimochodem funguje velmi dobře, Petr Benát. Jinak ale něco neladí v celém klubu,“ doplňuje Rajnoch.

Reklama