Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Sparta dominuje. Musí ale učinit důležitý krok. Věřím, že vedení na tom už pracuje, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistr dál vládne fotbalové lize. Sparta v podzimních devatenácti kolech nasbírala kulatých padesát bodů a přezimuje na první místě. Zaslouženě? „Od nástupu trenéra Priskeho jde Sparta herně nahoru, potvrzuje to každý týden nejen v lize, ale i v evropských pohárech. Nabrala i na sebevědomí, ale pořád to chce koncentraci a pokoru,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý reprezentant Jan Rajnoch.

Přímák s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

 
Článek

Letenští zvládli i poslední duel v tomto kalendářním roce proti Teplicím, po obratu vyhráli v oslabení 2:1. Už ve 4. minutě dostal červenou kartu záložník Lukáš Sadílek, který zezadu svalil unikajícího Michala Bílka, jenž se řítil po chybě domácích na prázdnou bránu.

„Co má člověk Sáďovi říct? Chce situace zabránit, nepřemýšlí, jestli je čtvrtá nebo devadesátá minuta. Jeto reflex, červená karta je jednoznačná. Není ale na místě mu vyčítat, že nenechal dát soupeře gól,“ zmínil Rajnoch.

Hosté ze severu Čech se na Letné dokonce dostali do vedení, další šance ale neproměnili a Sparta utkání góly Ladislava Krejčího a Victora Olatunjiho obrátila. „Tlak na Teplice byl obrovský. Jednak ze strany vyprodané Letné, lavička Sparty také umí udělat tlak, emoce stříkaly. Bylo vidět, že Sparta žije. Přestože hráli v deseti, přišlo mi, že její hráči měli víc sil. Jsou na to zvyklí. Teplicím došly fyzické i mentální síly. Nepodlehnout tomu je obrovsky těžké,“ rozebral bývalý hráč, jenž prošel i německou Chotěbuzí nebo kluby v Turecku.

Chválí, jak se Sparta pod trenérem Brianem Priskem celkově posouvá. „Tým nasává principy, kluci se naučili hrát v obrovském tempu, hrají velmi dobře v prostoru bez míče. Vyšly jim posily, musím pochválit Vindahla a Birmančeviče, oba do sestavy zapadli velice dobře. Sparta otáčela těžká utkání. Kromě zápasů v Mladé Boleslavi a venku v Teplicích herně v lize dominovala,“ vypozoroval Rajnoch.

Zmínění brankář Peter Vindahl a křídelník Veljko Birmančevič jsou v letenském klubu na hostování. Vindahl přišel z Alkmaaru a jeho výkupní suma má být okolo 1,5 milionu eur (36,8 milionu korun), Birmančevič hostuje z Toulouse, v jeho případě se má opce pro trvalý přestup pohybovat mezi 2 až 2,5 miliony eur (49 - 61 milionů korun).

„Věřím, že vedení Sparty už pracuje na tom, aby oba zůstali na Letné natrvalo,“ uvedl Rajnoch. Vychválil především dánského brankáře. „Vindahlova hra nohama a čtení hry je neuvěřitelné. Sparta s ním hraje v jedenácti. Chyba se stane, ale dává nahrávky, které jsou skoro gólové nebo předfinální. Jsou vědomé, on je strašně klidný. Je to obrovská pomoc,“ vypíchl dvaačtyřicetiletý exreprezentant.

Učinil by v zimě nějaké zásahy do kádru? „Neměnil bych to, co funguje. Pokud by nikdo odešel, nezasahoval bych do toho,“ zmínil Rajnoch.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.