Hlavní obsah

Hrál se Šmicerem či Bergerem, teď se do Edenu vrátí. Slavii fandím pořád, říká kouč Zlatých Moravců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Edenu je jako doma. Michal Hipp ve fotbalové Slavii před třiceti lety hrával, v neděli se tam vrátí jako trenér Zlatých Moravců. I tohle je jeden z velkých příběhů neobyčejného zápasu, který bude pro oba týmy generálkou na start jara. „Kolikrát za sezonu si můžete zahrát s týmem evropského formátu?“ usměje se Hipp do telefonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Hipp trénoval mimo jiné Jihlavu (na archivním snímku) a v neděli se jako trenér Zlatých Moravců vrátí na Slavii, kde hrával v devadesátých letech.

Článek

Samostatné Česko a Slovensko existovaly teprve pár měsíců, když podepsal smlouvu ve Slavii. V té Slavii, která tenkrát patřila česko-americkému podnikateli Borisovi Korbelovi a hrála ještě ve starém Edenu. „Je pro mě pocta, že jsem u toho mohl být. Budoval se velký tým, který za pár let vyhrál ligu a dostal se do semifinále Poháru UEFA,“ vzpomíná Hipp.

I z jeho tehdejších spoluhráčů jsou dnes známí trenéři: Jaroslava Šilhavého čeká štace u reprezentace Ománu, Jan Suchopárek vede českou jednadvacítku, Jiří Lerch bude na jaře zachraňovat v lize České Budějovice… „Hrával jsem i třeba s Patrikem Bergerem a Vláďou Šmicerem, kteří rostli každý měsíc,“ vybaví si Hipp.

Ve Vršovicích vydržel rok a půl, pak se spolehlivý obránce nechal nalákat mocným bossem Alexanderem Rezešem do Košic. „Ovšem Slavii fandím pořád. Pravda, od mých časů se dost proměnila: moderní stadion, v kabině pestrý mix Čechů a cizinců a jako bonus každý rok evropské poháry,“ vykládá Hipp.

V roce 2010 asistoval Vladimíru Weissovi u slovenské reprezentace na mistrovství světa, trénoval i v Kazachstánu či Maďarsku. A v listopadu ze všech stran slýchal, že je kaskadér, když si plácl se Zlatými Moravci. S týmem z malého města kousek od Nitry, který za celý podzim v lize ani jednou nevyhrál a nasbíral jen čtyři body.

„Na tabulku jsem se neohlížel. Přišel jsem pomoct k záchraně a snažím se pro to s hráči udělat maximum,“ vypráví Hipp. „V přípravě jsme zatím prohráli jen jednou, ale nepřeceňuju to. Stejně tak nebudu přeceňovat ani výsledek ze Slavie.“

Pro připomenutí: slávisté původně měli hrát se Slovanem Bratislava, jenže slovenští mistři v době války na Ukrajině překvapili přátelákem s Dynamem Moskva. Nakonec i díky rychlé komunikaci na sociálních sítích došlo na bleskovou dohodu se Zlatými Moravci, generálka navíc bude mít charitativní rozměr.

„Seběhlo se to rychle, ale taková je dnešní doba: nikdy nevíte, co bude za hodinu. Když přišla možnost zahrát si se Slavií, rádi jsme toho využili. A líbí se mi, že tenhle zápas bude mít přesah i mimo fotbal,“ poví Hipp.

Ve středu se s týmem vrátil ze soustředění v Turecku a teď přemýšlí, jak před svátečním duelem poskládá sestavu, protože se kabinou prohnal nepříjemný virus. Komplikace? „Kdepak,“ mávne rukou. „Nejsme na tom tak zle, abychom nedokázali dát dohromady aspoň jedenáct hráčů. Zvlášť do zápasu, který se hraje jen jednou za čas.“

Reklama