Hlavní obsah

Od reakce na sítích až do Edenu. Šéf Zlatých Moravcí popisuje, jak s Tvrdíkem domluvil generálku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve slovenském fotbalovém klubu FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble se v úterý děly velké věci. „Do této chvíle nevěříme, co se stalo,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz generální manažer Marek Ondrejka o narychlo upečené generálce před jarní částí sezony na půdě Slavie. Duel dohodl s protějškem Jaroslavem Tvrdíkem přes telefon, spouštěčem byla mimo jiné reakce na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble slaví na jaře 2023 udržení v nejvyšší slovenské soutěži.

Článek

Slavia chtěla původně odehrát generálku se Slovanem Bratislava, jenže ten se na soustředění v Kataru utkal za zavřenými dveřmi s ruským Dynamem Moskva, v době, kdy stále probíhá invaze na Ukrajině. Přišla tedy rychlá reakce a takto podle Marka Ondrejky vypadalo úterní vyjednávání o utkání, které se uskuteční 4. února v Edenu.

Můžete na začátek vše popsat ze svého pohledu?

Bylo to šílené a ani do této chvíle nevěříme, co se stalo. Vše vzniklo slovy majitele Slovanu Ivana Kmotríka, který řekl, že proč by nemohli hrát s ruským týmem, že se Zlatými Moravci mohou kdykoliv na Slovensku. To byl spouštěč a cítil jsem, že pan Tvrdík chce ukázat, že teda oni budou s těmi Moravcemi hrát.

Slavia se ozvala první?

Klíčové bylo, že náš PR manažer komentoval příspěvek pana Tvrdíka na sociální síti X. Odpověděl mu, že klub je na zápas připravený. Jaroslav Tvrdík nám hned napsal, zda se jedná o srandu, nebo to myslíme vážně. Následně poslal číslo, mluvili jsme spolu asi 20 minut, bylo to fajn a vše jsme dohodli. Jak říkám, šílené.

Museli jste narychlo překopávat program?

Pro oba kluby jde o generálku. Měli jsme na 3. února domluvený zápas u nás s Komárnem, které vede druhou ligu. Chtěli jsme lehčího soupeře. Komárno jsem ale hned kontaktoval a vysvětlil jim situaci, že se možná stane jednou za život, že budeme hrát se Slavií. Pochopili to, absolutně bez problémů. Zápas se zrušil a nastoupíme v Edenu. Pro nás po fotbalové stránce velká výzva, samozřejmě také čest a vážíme si toho.

Bylo hned jasné, že se bude hrát v Praze?

Od začátku bylo dané, že Slavie chce být doma. Se Slovanem se měla kvůli výměně trávníku v Edenu utkat v Chomutově. My jsme jasně souhlasili, že přijedeme do Česka. Pan Tvrdík na to odpověděl, že v tom případě půjdou do rizika, aby měl zápas důstojnost. Takže se bude hrát na hlavním stadionu v Edenu. Slavia nám také hradí veškeré náklady spojené s jízdou do Prahy. I kdyby tomu tak nebylo, tak samozřejmě nemáme problém vše zaplatit.

Okolnosti jsou zajímavé, netradiční. Výtěžek z duelu má jít na podporu Ukrajině, vedle toho Slavia chtěla, při vší úctě k vašemu klubu, papírově silnější mužstvo pro generálku. Nevnímáte to všechno spíše jako politické a symbolické gesto?

Vůbec nechci do fotbalu tahat politiku. Slavia měla hned možnost soupeřů z Rakouska, Česka nebo Polska. Ale odmítla a vzala nás. Chtěli ukázat, že i na Slovensku se najde klub, který je ochotný zápas odehrát. Chtěli udělat gesto směrem k panu Kmotríkovi, že oni se se Zlatými Moravcemi utkat mohou. A ano, je tam podobnost kolem Ukrajiny, také náš pan majitel zaměstnává ve své stavební firmě Ukrajince, kteří utekli před válkou. Snažíme se pomáhat, Slavia rovněž. Takže tady se našel průnik, ale opakuji, politiku do sportu nemotáme, jen se objevil i mimofotbalový rozměr. Rádi tuto myšlenku podpoříme.

Jaká byla na Slovensku odezva na zmíněné vyjádření pana Kmotríka?

Nechci výrok nějak zvlášť komentovat, jsou to jeho slova, má na ně právo. Já jsem dostal desítky až stovky pozitivních ohlasů, snad jen dva byly negativní, proč do zápasu se Slavií vůbec jdeme. Vytvořili jsme si jméno, když otevřu internet, zapnu televizi nebo rádio, všude se mluví o Zlatých Moravcích. Myslím, že naše rozhodnutí bylo správné.

Jak reagovali lidé uvnitř klubu?

Nikdo tomu nechtěl věřit. Mysleli si, že si děláme srandu. Pan Tvrdík následně vše potvrdil na sociálních sítích a já příspěvek poslal do kabiny a dalším lidem, až pak začali věřit.

Kolik s vámi přicestuje fanoušků?

Jsme na fotbalové mapě velmi malý klub, Zlaté Moravce mají 11 tisíc obyvatel. Pro generálku teď odhadujeme, že vypravíme možná tři nebo čtyři autobusy fanoušků.

Zlaté Moravce jsou ale ve slovenské lize poslední, na podzim ani jednou nevyhrály. Co hlavně musíte do jarní části změnit?

Jsem v klubu pátou sezonu a musím říct, že na podzim jsme hráli jeden z nejhezčích fotbalů, co jsem zde zažil. Řekne vám to každý, kdo se na Slovensku o fotbal zajímá. Bohužel, nedávali jsme góly, tím pádem nezískávali body. Ve většině zápasů jsme měli větší držení míče, stejně tak více střel. V zimě jsme strategii změnili, přišel například trenér Michal Hipp.

I tady je spojení se Slavií.

Ano, v 90. letech hrál za Borise Korbela ve Slavii, trénoval také slovenskou reprezentaci. Během zimy nám z kádru odešlo osm nebo devět hráčů, stejný počet naopak dorazil. Šli jsme jednoznačně do kvality. Nepřipouštíme si, že bychom měli spadnout. Máme velmi zajímavé fotbalisty, kteří by nám měli pomoci.

Reklama

  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.