Hlavní obsah

Hříšník Kuchta hlásí návrat. Je trpělivý, zní ze Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stihl jen jeden zápas, v rudém dresu ho čeká něco jako obnovená premiéra. Fotbalový reprezentant Jan Kuchta si odseděl pětizápasový trest za vyloučení v úvodním kole proti Liberci. Útočník je Spartě zase k dispozici prom sobotní ligový duel se Zlínem. „Na tribuně jsem byl nervóznější než na hřišti, protože jsem zápasy nemohl ovlivnit,“ líčí své pocity posledních týdnů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty Praha a Jan Mikula ze Slovanu Liberec během utkání 1. kola Fortuna ligy.

Článek

Hodně si od něj na Letné slibovali, v létě přišel z Ruska jako největší posila. Jenže šlápnutí na hlavu libereckého gólmana Vliegena ho přišlo draho. Jan Kuchta v novém angažmá skončil na dlouhý čas dřív, než pořádně začal.

„Potřebujeme, aby byli všichni naši nejlepší hráči k dispozici. Samozřejmě nebylo v plánu, že by měl své působení ve Spartě začít trestem na pět zápasů," říká lapidárně asistent trenéra Thomas Nörgaard v rozhovoru pro klubovou televizi.

„Těším se moc, chci pomoct mančaftu. Výsledky u nás teď nebyly vůbec dobré, těším se, že budu k dispozici," přidává se k němu sám Jan Kuchta.

Dlouhou absenci nenesl lehce. „Po pravdě to bylo čím dál tím těžší. Když jsem zápasy sledoval z tribuny a byl s klukama každý den v kabině, byl jsem nervózní. Hodně mě trápilo, že jsem klukům nemohl pomoct."

Snažil se být s mužstvem co nejvíc. Nechyběl třeba ani ve vítězném hloučku po utkání v Českých Budějovicích, což trenér Brian Priske ocenil.

„Ven jsme jezdili na zápas všichni kluci, kteří nemohli hrát ze zdravotních důvodů nebo nebyli v nominaci, vždycky jsme se domluvili. Kabinu jsme chtěli podpořit, držíme tady za jeden provaz. Neměl jsem ani v hlavě, že bych na nějaký zápas nejel," ujišťuje Kuchta pro sparta.cz.

Zřejmě nahromaděná frustrace, myslí si Němeček o vyloučení Kuchty. Diskuse z pořad Přímák.Video: Sport.cz

Sparta pět kol bez jeho pomoci začala třemi výhrami. Po remízách s Bohemians a v Jablonci ovšem spadla na pátou příčku tabulky. Proti Zlínu ji nejspíš znovu čeká velké dobývání soupeřovy obrany, což je pro ni problém.

„Doma to nebude jinak. Hlavně půjde o nás, jak k tomu přistoupíme, jak se vyvarujeme chyb, abychom byli vzadu dobře zajištění. A vepředu zjednodušit hru a dát hodně gólů," přemítá Kuchta. „V prostorech před finální fází potřebujeme hrát jednoduše a nepanikařit. V tom máme velké problémy, proto se na to zaměřujeme v tréninku. Tam nám to vychází, ale nedokážeme to přenést do zápasů," dodává.

Rozrážení obrany by měla být především Kuchtova práce.

Kuchta a spol.? Nemyslím, že by v táboře slávistů měli vyvolat nenávist, říká Ondřej Zlámal v PřímákuVideo: Sport.cz

„Trénuje opravdu dobře, snaží se být trpělivý. Takže ano, pro nás je opravdu dobře, že máme k dispozici dalšího dobrého hráče," těší se Nörgaard.

Mužstvo zatím střelecky táhne Tomáš Čvančara se třemi trefami, hodně prostoru v útoku dostal Lukáš Juliš.

Kuchta se vrací nedlouho před prvním reprezentačním srazem. Soupeř je pro něj příhodný. Zlínu dal v minulosti pět gólů v pěti zápasech...

„Statistiky nesleduju, ale gól chci dát. Abychom vyhráli, to jediné nás zajímá," zdůrazňuje Kuchta.

Reklama

Související témata: