Hlavní obsah

Hromada byl jako skála, jeho důležitost pro Slavii roste. Skončil pro Holeše a spol. podzim?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi byste si na něj na první dobrou nevzpomněli, kdybyste měli jmenovat opory fotbalové Slavie. Vždyť třeba ani nefiguruje na soupisce pro Konferenční ligu. Je mužem na černou práci, často zůstává v ústraní a bývá nedoceněný. Ale má mentalitu bojovníka, a když ho trenér Jindřich Trpišovský potřebuje, je připraven a splní cokoliv. V neděli patřil záložník červenobílých Jakub Hromada mezi hlavní katy Sparty v derby, v němž Slavia zostudila velkého rivala 4:0. Šéf lavičky ho velebil.

Chvála na adresu Jakuba Hromady. Umí tým strhnout, jeho výkony jsou na vysoké úrovniVideo: Sport.cz

 
Článek

Derby bylo pro Jakuba Hromadu jako dělané. Slovenský záložník umí přitvrdit, hraje důrazně a obětuje se. V kalamitní situaci musel kouč sešívaných Jindřich Trpišovský poskládat netradiční střed pole, vedle Hromady tam kmitali Ondřej Lingr a Oscar. A stejně jako zbylí členové slávistické sestavy zvládli prestižní duel výtečně.

Hromada byl jako skála, vyhrával osobní souboje, hrál zodpovědně a poctivě. Své představení navíc ozdobil i gólem ve 12. minutě, kdy se zpoza vápna opřel do míče, prudkou ranou propálil sparťanského brankáře Matěje Kováře a zvyšoval na 2:0.

„Kuba si také prošel zdravotními peripetiemi, teď je ale v absolutně nejlepším rozpoložení," vidí Trpišovský. „Hodně mu sedí role, kdy mu dáváte čím dál složitější úkoly. On cítí zodpovědnost za tým, a tím roste jeho výkon. Cítí se důležitou součástí mužstva, dostal se do určitého věku a emočně umí to, co nám v poslední době strašně chybělo. Někteří kluci jsou na hřišti až moc hodní, ale Kuba například s Ondrou Lingrem patří k hráčům, kteří umí tým strhnout," oceňuje trenér přínos šestadvacetiletého rodáka z Košic.

Dominantní výkon, těší Jindřicha Trpišovského. Kluci si na Kuchtu věřiliVideo: Sport.cz

Hromada musel být v Edenu trpělivý. Kvůli zraněním i kvůli tomu, že se na něj mnohdy nedostávalo. To, že chybí na soupisce pro evropské poháry, se neděje poprvé. Ale v Edenu už působí dlouho, zná dobře nároky Trpišovského i celé prostředí. Přizpůsobí se. Když byl třeba v předchozím ligovém zápase s Mladou Boleslaví na začátku utkání vyloučen Oscar, stáhl se na první poločas do stoperské dvojice.

Jeho důležitost nyní vzrůstá, střed zálohy se Slavii totiž rozpadl. V letní přípravě si v Edenu malovali, že ideální trojici ve středu pole by mohli utvořit Tomáš Holeš, Lukáš Provod a Petr Ševčík. Jenže pohromadě se na hřiště potkali párkrát na časově omezené úseky. Všichni tři čeští reprezentanti jsou momentálně zranění, přibyl k nim i Ibrahim Traoré.

„Byli bychom příjemně překvapení, kdyby někdo z nich na podzim ještě stihl nějaký zápas. U Petra Ševčíka a Tomáše Holeše došlo v poslední době k velkému zlepšení, vypadá to ale, že na podzim už nikdo z nich návrat nestihne. Ibra Traoré má velkou svalovou trhlinu," nastínil mrzutou situaci Trpišovský.

Nádherný večer Lukáše Masopusta. Nejdřív hymna od manželky, pak gól a vysoká výhra v derbyVideo: Sport.cz

Holeš hrál naposledy na začátku září v Turecku proti Sivassporu, od té doby má poraněnou šlachu. Ševčík je náchylný na zranění, nastoupil naposledy 6. října v Konferenční lize proti Kluži, pak už ho tělo do hry nepustilo. Provod se pozvolna dostával do formy po těžkém zranění kolena, jenže poslední utkání sehrál 9. října v Olomouci, nyní je ale zdravotním neduhem opět zabrzděn.

Inkasované góly byly vánočními dárky pro Slavii, říká Brian Priske. Fanouškům se omlouvám!Video: Sport.cz

Nepříjemný výčet. Trpišovský bude muset neustále měnit středovou trojici a bude se ji snažit vyladit tak, aby hrála jako v neděli proti Spartě. Nebude to lehký úkol. I proto, že Hromada mu bude ve čtvrtek v klíčovém duelu v Konferenční lize v Kosovu proti Ballkani scházet.

„Jeho výkony jsou teď na velké úrovni, byla by strašně zajímavá statistika, kolik dostáváme gólů, když je a když není na hřišti. Loni jsme v nějakém zápase hráli s nulou, v 87. minutě jsme ho museli vystřídat a minutu po tom hned dostali gól," vybaví si Trpišovský.

Reklama

Související témata: