Hlavní obsah

Šťastný Trpišovský zaneřádil kalhoty: Mrzí mě, že jsme nepřidali ještě gól. Kluci bojovali za dres Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy, že Sparta derby ještě otočí, neměl. Kouč fotbalové pražské Slavie Jindřích Trpišovký hýřil po triumfu 4:0 optimismem, radost měl nejen z výsledku, ale zejména z dominance na hřišti. Zatímco trenér nešetřil komplimenty, doma se chvály kvůli bouřlivé oslavě prý nedočká.

Dominantní výkon, těší Jindřicha Trpišovského. Kluci si na Kuchtu věřili Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Inkasované góly byly vánočními dárky pro Slavii, říká Brian Priske. Fanouškům se omlouvám!

Nejvyšší výhra Slavie v derby v samostatné historii. Emoce stále pracují?

Největší dar a kouzlo fotbalu je, že můžete dělat radost lidem. Mohli jsme rozdávat pozitivní emoce, protože někdy jsou naopak negativní a trápíme sebe i fanoušky. Nejde však tolik o výsledek, ale o cestu, která k němu vedla. Ta mě potěšila.

Pocity štěstí dokumentoval i váš skluz při přesunu na děkovačku.

Nehoda to nebyla (smích). Váhal jsem, protože jsem čekal na ostatní z lavičky, ale oni se loudali. Nechtěl jsem, aby hráči čekali pod tribunou dlouho, tak jsem si zkrátil cestu skluzem. Doma dostanu vynadáno, že se bude muset prát, protože to jsou vítězné kalhoty.

Jaká byla cesta k drtivému triumfu?

Parádní vstup do zápasu, kdy jsme si aktivitou vynutili situace, po kterých padly góly. V první půli nám šly standardní situace, což vycházelo z osobních soubojů, kde jsme byli důrazní a dokázali je vyhrávat. Rychle jsme vedli 3:0 a pak hru kontrolovali. Kromě jedné situace jsme soupeře nepustili do zakončení, z naší strany dominantní výkon po všech stránkách. Skvělý výsledek.

Apeloval jste po první brance, která padla v 5. minutě po chybě stopera Vitíka, aby hráči víc tlačili na obranu Sparty?

Tým byl tak nastavený, hladový a cítil sám, co má dělat. Spíše jsem se snažil uhlídat kluky vzadu, aby měli stále dobré postavení a chuť pracovat. Sparta se musela víc tlačit dopředu a my se mohli prosazovat běžecky a v otevřených prostorech. Tím jsme získali převahu.

Obával jste se po první půli a vedení 4:0, že Sparta může ještě otočit výsledek?

Když jsem si všiml nastavení hráčů, tak ne. Viděl jsem koncentrovanost a touhu, žádné oslavování a plácání po zádech. Trochu mě mrzí, že jsme nepřidali ještě gól, ale zase výkon dozadu byl zodpovědný.

Slavia měla v minulých duelech problémy se souboji v obou šestnáctkách. Tentokrát  jste spokojený?

Tým musím jednoznačně pochválit, byl to jeden z největších apelů před zápasem. Věděli jsme, že soupeř bude mít centimetrovou a váhovou převahu. Bylo vidět, že kluci nepřemýšlí, jestli utrží ránu. Šli do toho s obrovskou intenzitou. Na druhou stranu i přes řadu soubojů nebyly na hřišti ostřejší zákroky a nějaké skluzy zezadu.

Střetů bylo opravdu hodně, jak derby podle vás zvládl sudí Miroslav Zelinka?

Ukázal top výkon, bylo to bez červené karty. Strašně se mi líbilo, že udělil hned za první ostrý zákrok žlutou kartu. Často slýchám, že za úvodní faul v zápase se karta nedává. Pak se z toho stávají vendety. Zelinka podal přesvědčivý výkon, verdikty byly rychlé a bez prostojů. Základem je, že rychle utlumil emoce.

Trefili se i hráči, kteří nenastupují tak často a jsou například mimo soupisku pro evropské poháry. Těší vás to?

Naším nejlepším hráčem byli fanoušci, vytvořili fantastickou kulisu. Jsme silní v domácím prostředí a už na rozcvičení byl téměř plný stadion, měli jsme husí kůži. Fandění bylo úžasné. Zbytek se přidal týmovým výkonem a nechtěl bych rozlišovat hráče, všichni se dotkli optimálního výkonu. Někdo dal góly, ale takový výsledek by nebyl, aniž by se podíleli všichni.

Jak velkým tématem byl v kabině před zápasem bývalý útočník Slavie Jan Kuchta a jak vnímáte fakt, že se nedostal k jediné střele na bránu?

Připravovali jsme na něj hráče stejně jako na další útočníky a ukazovali jim jeho slabiny a prostory, odkud rád zakončuje. Obránci ho znají a tím to možná bylo jednodušší. Od nás trenérů nebylo potřeba zvyšovat tlak, tým byl sám namotivovaný.

Může být výhra zlomovým bodem do závěrečné fáze podzimní části?

Fotbal je krásný a krutý zároveň, že v minulosti jsme podali kvalitní výkony, ale neproměnili šance. Teď je dáte a vyhrajete takovým rozdílem. Kluci byli nahecovaní, užíváme to za Slavii i za lidi. Kdyby měl stadion trojnásobnou kapacitu, bylo by vyprodáno. Mám radost hlavně z výkonu a toho, jak kluci bojovali za slávistický dres a šanci, kterou dostali. Co se týče vývoje ligy, byl to důležitý zápas s týmem z čela tabulky. Primárně ale sbíráme body a na konci je jedno, proti komu je získáme.

Reklama