Hlavní obsah

Hvězdy ze zahraničí mě inspirují, vypravuje slávista Hušbauer. Sní o obhajobě a Lize mistrů

Praha

Při tažení za titulem byl záložník Josef Hušbauer klíčovým mužem Slavie. V minulé sezóně jen jedinkrát chyběl v základní sestavě šampiónů, a to ještě kvůli karetnímu trestu. Před ročníkem ve jménu obhajoby se musel vypořádat po nebývalém posilování s mimořádnou konkurencí. Co soudí o příchodu hvězd, bývalém zaměstnavateli i očekávané dominanci?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Hušbauer ze Slavie.

Článek

V neděli vstoupí Slavia na domácí scéně do sezóny, v níž bude obhajovat titul. Jste hodně napjatý?

Myslím, že za sebou máme vydařenou přípravu, což jsme potvrdili v úvodním utkání třetího předkola Ligy mistrů s Borisovem. Naše výkonnost půjde určitě ještě nahoru. Máme silný tým. Sníme o úspěchu na evropské scéně, současně chceme obhájit titul v lize, což nebude vůbec snadné. Minulý ročník byl výjimečný, pro všechny jsme byli trošku překvapením.

Váš bývalý zaměstnavatel, pražská Sparta, během léta přivedl zahraniční realizační tým a deset nových hráčů. Vidíte právě letenský tým jako největšího soka v boji o titul?

Sparta posilovala skutečně mimořádně. Ligu dlouho nevyhrála a vítězství pro ni představuje prioritu sezóny. Ale myslím, že by se neměla opomíjet Plzeň. Bude určitě velmi silná.

Jak jste vnímal nebývalé investice vašeho největšího rivala?

Nákupy Sparty byly skutečně neuvěřitelné. Jsem vážně zvědavý, jak to bude vypadat. Myslím, že jim chvíli bude trvat, než si všechno sedne. Nevím, jestli zahraničních hráčů není až příliš. Divil bych se, kdyby nepotřebovali čas na vyladění pod novým trenérem.

Ani Slavia se však nenechala zahanbit. Nákupy Dannyho, Altintopa či Rotaně by měly znamenat obrovské posílení. Je v současné době nezbytné angažovat zahraniční hráče?

Když chceme udělat jméno v Evropě, je potřeba sáhnout do ciziny a obětovat více peněz. Já věřím, že je to správný krok a vyplatí se nám. Rozšířili jsme kádr o kvalitní hráče, zdvojili jsme posty, což je při útoku na dvou frontách nezbytné. Je velmi těžké sehnat stejně kvalitní hráče v tuzemsku. Pokud už se najdou, kluby za ně chtějí obrovské sumy. Mnohdy pak není velký rozdíl mezi investicí do fotbalistů ze zahraničí.

Představují pro vás příchody tak zkušených borců motivaci?

Všichni kluci, kteří do Slavie přišli, mají obrovské zkušenosti. Mluvíme o stovkách zápasů v bundeslize v případě jednoho, pravidelných startech v Lize mistrů u dalšího či finalistovi Evropské ligy. Je inspirující být vedle takových hvězd. Snažím se je sledovat, přiučit se.

Nemůže angažování velkých jmen působit na některé hráče negativně? Nerezignují na snahu porvat se o místo v sestavě?

Je v zájmu každého ukázat, že má kvalitu. Trenér pak rozhodne. Každopádně jde o obrovský impuls pro sebevědomí. S příchodem takové kvality si každý začne více věřit. Hlavně při hře s balónem. Ti kluci chtějí pořád držet míč, kombinovat, nabízí se. Člověk se neuchyluje k žádnému nakopávání.

Představují velké posily v jistém smyslu i uvolnění, protože tlak na vás nebude tak enormní?

Určitě se očekávání rozmělní na více hráčů. Máme teď hodně zkušených fotbalistů. Přišly velké hvězdy a lidé zaměří spíše pozornost k nim, než na moji osobu.

Když pominete touhu po základní sestavě, jaké jsou osobní ambice před sezónou?

Chtěl bych si zahrát skupinu Ligy mistrů. Jde o obrovský sen. Kdyby se podařilo jej naplnit, dodalo by to určitě energii. A pochopitelně získat další titul pro Slavii.

Změnila se příchodem zahraničních hráčů komunikace v kabině?

Pomyslným úředním jazykem v šatně je čeština. Většinou ale mluvíme v angličtině. Většina nových kluků ji zvládá, čeští hráči také. A k tomu máme Mingazova s Laštůvkou, kteří jsou schopni přeložit cokoliv do ruštiny, Bílek se Šventem zase mluví skvěle německy. Noví kluci už nějaká slovíčka pochytili a zapojují se do legrácek. Nebo se bez ostychu zeptají, co řešíme. Zapadli do kabiny skvěle.

Všichni očekávají výraznou dominanci Slavie, Sparty a Plzně. Pokud se tak skutečně stane, nemůže to ligové soutěži uškodit?

Nemyslím si, že by tři týmy dohrávaly s náskokem dvaceti bodů na čtvrtého. Každého může potkat výpadek, nebo nechytí začátek sezóny. Navíc podle mého soudu může třeba Mladá Boleslav překvapit, Teplice a Zlín hrály v minulém ročníku velice dobrý fotbal. Nebude to tak jednoznačné. Navíc hvězdní hráči přilákají na tribuny další fanoušky, což bude jedině ku prospěchu. A všichni soupeři se budou chtít ještě více ukázat, než dosud, což přinese zlepšené výkony a zvedne kvalitu.

Reklama

Související témata: