Hlavní obsah

I zázraky se mohou opakovat, věří Pardubice, že se barážovým starostem vyhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ta trocha štěstí nám prostě chybí,“ smutně si povzdechne třiašedesátiletý kouč pardubických fotbalistů Jaroslav Novotný při reminiscencích na loňské ligové jaro. Nováček vyhnaný do azylu k vršovickému Botiči měl po sedmadvaceti kolech na kontě 41 bodů, a kdyby se i v době covidové hrála nadstavba, mohl koketovat s představou, že pronikne do elitního sextetu bojujícího o titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Huf zachránil Pardubicím v duelu s Jabloncem alespoň bod.

Článek

„To se nás ale štěstí drželo. Možná proto, že nás soupeři nebrali tak vážně, nejspíš i proto, že jsme byli nováčkem. Jenže letos se nám vyhýbá, takže nedotáhneme do vítězného konce ani zápas, v němž třikrát vedeme, což byl případ utkání s Českými Budějovicemi. Nebo bereme jen bod ze střetnutí, v nichž máme víc gólových šancí než soupeř, ale neproměníme je. Což se nám pro změnu stalo s Hradcem Králové a naposledy s Jabloncem. V tom je zásadní rozdíl od loňské sezony," ví po roce on i jeho trenérský kolega Jiří Krejčí, co jsou to bezesné noci.

„I rychle inkasované góly v zápasech s Plzní, Libercem či Zlínem se do výsledků a bodových ztrát promítají," přiznává při pohledu na letošní tabulku Novotný.

„I proto mě fotbal v noci budí a s myšlenkami na fotbal ráno vstávám. Neumím vypnout," přidal podobném duchu v rozhovoru pro deník.cz Krejčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pardubic Jaroslav Novotný.

Aby ne, když na jaře získal jejich tým pouhé čtyři body, které ve vršovickém vyhnanství uhrál postupně remízami se Slováckem, Hradcem Králové, Českými Budějovicemi a teď naposledy s Jabloncem.

Poslední výhru, a tudíž tříbodový profit, slavil loni 18. prosince. Také ve Vršovicích, i když v duelu s Bohemians paradoxně v roli hosta.

I proto se Pardubice zmítají u dna tabulky s 21 body a jako chiméra se tři kola před koncem základní části jeví představa, že by unikly skupině o záchranu.

„Klíčové pro nás budou poslední dva zápasy s Teplicemi a v Karviné. Šest bodů by nám na cestě tabulkou vzhůru i vzhledem k losu soupeřů hodně pomohlo," věří o šest let starší z pardubických trenérů Jaroslav Novotný, že šance vyhnout se barážové skupině pořád existuje.

„Zkusíme zabodovat i na Slavii, i když víme, že Pražané hrají o titul a hlídají si každý bod. Ale když v Edenu vyhrála Karviná, proč bychom se o to rovněž nepokusili?" chytá se Novotný  stébla naděje, byť vzápětí přiznává: „I když nevím, zda se podobný zázrak může ještě jednou opakovat."

A i kdyby snad došlo k nejhoršímu, je tady ještě další naděje. Sparťanská rezerva, která má na to, aby ve druhé lize skončila v tabulce do třetího místa. Postoupit do nejvyšší soutěže by pochopitelně nemohla a v tom případě by se jeden z týmů na čtrnácté či patnácté ligové příčce baráži vyhnul.

Proto nejen Pardubice budou fandit ve zbývajících deseti kolech druhé ligy letenskému béčku. A nejen jemu, protože by se v druhé lize mohl najít i další klub, který nebude mít o postup zájem nebo nesplní licenční podmínky, jimiž je účast v nejvyšší soutěži podmíněná.

Související témata:
  3 : 0 Slavia - Plzeň 3 : 0 dohráno
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  Jablonec - Pardubice zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  Bohemians - Karviná zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
  Zlín - Č. Budějovice zítra 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.