Hlavní obsah

Jablonec straší pád z ligy. Pelta to nese hodně těžce, myslí si Lafata a spol.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 30 lety Miroslav Pelta zavelel a nasměroval svůj Jablonec do první ligy, kam v roce 1994 i postoupil. Teď může z nejvyšší soutěže po 28 sezonách poprvé spadnout. Ve skupině o udržení mu reálně hrozí baráž. Nadstavbu v sobotu rozehraje doma s Pardubicemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta ve svém jabloneckém hájemství. Archivní foto

Článek

„Klub je v dobrém slova smyslu Peltovo dítě a určitě teď má bezesné noci," myslí si bývalý kouč Jablonce Vlastimil Palička. Pod ním Severočeši v sezoně 2002/2003 zaznamenali šňůru jedenácti zápasů bez výhry, což je dosud klubový rekord. Pokud v sobotu zelenobílí Pardubice neporazí, nelichotivé maximum vyrovnají. Naposledy vyhráli v únoru.

„Myslím si, že to pan Pelta nese hodně, hodně špatně. Pamatuji si, že když se nám nepodařilo vyhrát jeden, nebo maximálně dva zápasy za sebou, přišel do kabiny a byla pomalu mobilizace. Nedokážu si představit, co to s ním dělá teď. Myslím, že to nenese úplně nejlépe, a i kvůli němu doufám, že to Jablonec na sportovním poli zvládne," říká Petr Pavlík, bývalý kapitán Jabloneckých a dnes trenér divizního Kolína.

Experti věří, že tým Petra Rady ve skupině o udržení uspěje. Otázkou však je, jak velkou měrou se na budoucnosti klubu podepíšou problémy jeho majitele. Za zmanipulování sportovních dotací soud Peltovi vyměřil na podzim zatím nepravomocně šestiletý žalář.

„Nebudeme si nic nalhávat, jde o jeden z aspektů, který ovlivňuje celkově atmosféru v klubu a šatně, ale to je osobní věc pana Pelty. Myslím, že to klukům dostatečně osvětlil, protože byl vždy otevřený a jednal narovinu. Kluci určitě vědí, v jaké fázi to je. Jejich psychiku to ovšem bohužel také ovlivňuje," soudí Pavlík.

„Sportovně to pan Pelta asi nese těžko, ale jak ho znám, tak už určitě spřádá plány na příští sezonu. V první řadě se ale musí nejprve zachránit a pak až může přemýšlet, co bude dál. Všechno se bude asi odvíjet od toho, jak to s panem Peltou bude," uzavírá s 88 prvoligovými góly v dresu Jablonce jeho historicky nejlepší střelec David Lafata.

Reklama

Související témata: