Hlavní obsah

Jablonečtí exsparťani chtějí Spartu sundat z první příčky

Po roce a půl zase hledí na konkurenci z první příčky tabulky Gambrinus ligy. A teď by ji hned po čtyřech dnech měli opustit...? Fotbalisty Sparty však čeká ve středu večer na Střelnici perný šlágr 21. kola. Domácí Jablonec je s dvoubodovou ztrátou třetí, takže pokud lídra porazí, může se na první místo vyšplhat sám. A doma to na Spartu umí...

Článek

Mezi oběma kluby po léta probíhal čilý hráčský pohyb, a tak byl Jablonec občas nazýván „sparťanským béčkem“. Pravdou však je, že na jeho hřišti to Letenští nemívají lehké.

„Poslední léta se nám zápasy v Jablonci nedaří, z toho vychází i naše příprava na toto střetnutí. Snažíme se společně s trenéry na hráče psychologicky působit. Jablonec doma body neztrácí,“ říká před magnetem kola kouč Jozef Chovanec.

Z průběžného vedení nedělá velkou vědu, i když pro Spartu je to již téměř zapomenutý pocit. „Že jsme první v tabulce? Neohlížím se na to, co bylo a je, já se soustředím spíš na to, co bude,“ uvědomuje si Chovanec důležitost bitvy v Jablonci.

„Vážíme si toho, že vedeme ligu, je to pro nás odměna. Hráči vidí, že pokud budeme po téhle cestě pokračovat, můžeme se dočkat úspěchu. Doufám, že všichni vytrváme. Ale jinak to pro nás nic neznamená, do konce soutěže zbývá deset kol. V každém dalším zápase musíme dokazovat, že jsme na čele právem,“ poukazuje letenský trenér.

Špit: Můžeme Spartu jako první v této sezóně porazit

Jablonec má zatím k titulu jen o dva body dále než jeho středeční rival. A jeho ambice jsou velké... „Můžeme Spartu porazit, i když se to v této sezóně ještě nikomu nepodařilo. Určitě je v našich silách ji zaskočit. Pokud všichni odevzdáme maximum, tak ji určitě můžeme potrápit. A udělat něco, co se letos ještě nikomu nepovedlo,“ troufá si na klubových stránkách brankář Michal Špit.

Gólman je jedním z pěti exsparťanů, kteří by v jabloneckém dresu mohli nastoupit. Spolu s ním to je obránce Huber a záložníci Loučka, Michálek a Jarolím. „Ze Sparty už jsem pryč docela dlouho, takže je mi celkem putna, že jsem tam někdy hrával,“ ujišťuje Luboš Loučka. „Už to pro mě není specifický zápas. V Jablonci jsem sedm let. Sparta pro mě vždy byla a bude klubem, kde jsem vyrůstal a prožil tam krásné chvíle. Ta doba je ale dávno pryč a já se cítím být spíš Jablonečákem,“ přidává se Špit.

Exsparťani berou duel především jako jeden z taháků jara. „Může něco napovědět, hraje přece třetí s prvním. Je před námi ale ještě dalších devět kol a to není málo,“ říká Loučka. „Jsme už ve fázi soutěže, kdy se všechno pomalinku rozuzluje, je to pro nás výjimečná pozice. Musíme si uvědomit, že Sparta ještě v tomto ročníku neprohrála a zároveň inkasovala nejméně branek, bude to velice obtížné utkání,“ poukazuje Špit.

Reklama

Související témata: