Hlavní obsah

Jak najít nové hvězdy? Důležité jsou finance! Sparta či Slavia se nemohou srovnávat s Realem Madrid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytipovat si hráče, následně ho přivést do týmu a doufat, že herně zapadne a v lepším případě bude tahoun týmu? Nelehká věc ve světě fotbalu, která se pochopitelně týká i českých mužstev. V posledních letech prošla řada talentovaných hráčů například týmem Slavie Praha, kde se dané fotbalisty povedlo řádně zpeněžit i dalšími přestupy. „Nemůžeme se srovnávat s nejlepšími mužstvy, jako je Real Madrid. Jsou tu hranice,“ vysvětluje bývalý reprezentant a někdejší skaut švýcarské Basileje Vratislav Lokvenc, host fotbalového pořadu Přímák.

Proč je skauting Slavie úspěšný? Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

Právě sešívaní prokázali v posledních letech skvělý čuch na přestupním trhu. Stěžejním úkolem ale bylo správně vytipovat dané hráče, o což se v každém mužstvu stará síť skautů. „To, co požaduje trenér nebo realizační tým, fungovalo dobře," hodnotí slávistické příchody bývalý skaut švýcarské Basileje Vratislav Lokvenc.

V nové funkci si musel zvykat na nové pořádky. Z bývalého fotbalisty se tak stal stala osoba, která sama vyhledávala nadějné fotbalisty. „Důležitý je výběr hráče po herní a mentální stránce. Stěžejní je také postava, technika, výběr místa či vnímaní hry. Chce proto získat informace z jeho zázemí nebo jak pracuje na tréninku," uvádí pětinásobný vítěz české nejvyšší soutěže v dresu pražské Sparty.

Přímák s bývalým reprezentačním útočníkem Vratislavem LokvencemVideo: Sport.cz

Podle Lokvence ale ani hvězda v soutěžních duelech nemusí být to pravé ořechové. „Může mít dobrý fotbalista, ale jestli to fláká na tréninku nebo má špatnou životosprávu, tak to je špatná trefa," upřesňuje devětačtyřicetiletý rodák z Náchoda, jenž aktivní fotbalovou kariéru ukončil v roce 2009.

České týmy se pochopitelně nemohou srovnávat s těmi nejlepšími. „Důležité jsou finance a jsou tu hranice. U Sparty nebo Slavie je to ohraničené částkou. Nemůžeme se srovnávat s nejlepšímu mužstvy jako Real Madrid. Ti vidí hráče a hned si ho mohou dovolit koupit," líčí Lokvenc. „Je to z velkého procenta věc trenéra. Nefunguje to tak, že vedení přivede hráče a trenér o tom neví."

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák s bývalým reprezentačním útočníkem Vratislavem Lokvencem, se můžete podívat ve videu.

Reklama