Hlavní obsah

Jarošík o rasismu: Kučera to napsal dobře, takhle slušní fanoušci nepřijdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hučeli na něj, nadávali mu do čmoudů a posílali ho jíst banány. Teplický útočník Abdallah Gning, rodák ze Senegalu, se o víkendu v Mladé Boleslavi stal terčem rasistického útoku na zápase s Hradcem Králové (1:4). Teď už se chystá na sobotní partii s Českými Budějovicemi. „Vzal to v rámci možností dobře. Je v pohodě a normálně trénuje,“ říká teplický trenér Jiří Jarošík v rozhovoru pro Sport.cz o kauze, kterou se bude zabývat disciplinární komise Ligové fotbalové asociace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic Jiří Jarošík během utkání se Spartou.

Článek

Soustředil se na hru a pomohlo mu, že českým rasistickým nadávkám nerozumí. Nežije u nás ještě ani rok, což je pro něj v tomhle ohledu výhoda. Vysvětlovali jsme mu, že s rasismem na fotbale v Česku pořád trochu bojujeme.

Překvapuje vás, že se tohle děje v roce 2022?

Mrzí mě to. Víte, co je zvláštní? Vychováváme trenéry a hráče, ale fanoušky moc ne. Všichni naštěstí nejsou stejní, problémy dělají jednotlivci.

Pořád je to ale slabá útěcha.

V jednadvacátém století je takové chování ubohé. Neříkám, že se to na Západě neděje, ovšem tam se můžou jeden nebo dva křiklouni v mnohatisícovém davu ztratit. Můžou řvát, jak chtějí, jenže až k hráčům se v tom hukotu nedořvou.

Jako hráč jste kromě Česka prošel Ruskem, Anglií, Skotskem a Španělskem. Vybavíte si nějakou rasistickou aféru ze svojí kariéry?

Vlastně ani ne. Je zvláštní, že přestože jsem kolem sebe měl hodně spoluhráčů tmavé pleti, žádný rasismus jsem nezažil. Třeba ve Španělsku tyhle kluky hodně uznávají. Nejsou odlišní jen barvou pleti, ale hlavně fotbalovým uměním. Měli bychom ho oceňovat, primitivní nadávky jsou totálně hloupé.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Abdallah Gning z Teplic a Jakub Kučera z Hradce Králové.

A co Rusko?

Už jsem byl rok pryč, když po Brazilci Robertu Carlosovi během zápasu jeho Machačkaly v Samaře hodili banán. Ruská společnost nebyla na Afričany nebo Jihoameričany zvyklá, ale tohle byla ostuda.

Anglií otřásl rasistický skandál po finále loňského Eura, po zpackaných penaltách schytali urážky na sociálních sítích Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka. V první vlně bylo jedenáct zatčených.

Když se v Anglii chováte jako rasista, musíte počítat s přísným trestem. Zato u nás se přimhouří oko a jede se dál, takhle slušné fanoušky nepřitáhneme.

Je dobře, že se váš záložník Tomáš Kučera ozval a všechno napsal na Twitter? Možná by o rasismu v Boleslavi jinak věděli jen zúčastnění.

Tomáš to napsal naprosto přesně. Pogratuloval Hradci k zasloužené výhře a zároveň pojmenoval, co bylo špatně. V Boleslavi je to s Hradcem specifické.

V čem?

Kotel „domácích" fanoušků je umístěný nad lavičkami, už jen tohle se mi nelíbí. Za devadesát minut si toho vyslechnete spoustu. Snad rasismus tentokrát nevyšumí. Nevím, jak jsou kamery na stadionu přesné, ale jednoho nebo dva potížisty mezi osmi sty diváky přece musí najít.

Reklama