Hlavní obsah

Jawo: Vím, jak na rasismus reagovat. Ovládá češtinu, jen háčkům se vyhýbá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavíme se spolu anglicky, ale gambijský fotbalový útočník Lamin Jawo z Mladé Boleslavi v pohodě komunikuje i v češtině. Ostatně když v ní spustí třeba v obchodě, leckdo kouká. Překvapeně i uznale. „Kamkoliv jdu, potřebuji umět jazyk. Je to pro mě priorita,“ říká Jawo, který tu žije přes pět let a má českou přítelkyni.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Lamin Jawo z Mladé Boleslavi během utkání s Karvinou.

Článek

Jazyk je pro něj i pomoc v situaci, jaká se mu přihodila během angažmá ve Zlíně. Jeden člověk ho rasisticky urážel, Jawo mu však odpověděl česky a vykolejil ho. O jazyku, rasismu, ale i o angažmá v Itálii nebo o tom, jak je dobrou duší boleslavského klubu, vypráví devětadvacetiletý útočník v rozhovoru pro Sport.cz.

Česky mluvíte velmi dobře, vnímáte, že to lidé oceňují? A jsou i překvapení?

Myslím, že ano. Má to velký vliv na to, jak vás lidé vidí. Ti vnímají, že se můžete bránit, reagovat v jejich jazyce. Dává vám to úplně jinou sílu, než kdybyste mluvil jen jedním jazykem. Neodsuzuji kluky, kteří česky nemluví. Čeština je velmi těžký jazyk. Takže rozumím kamarádům nebo jiným cizincům, kteří češtině ten čas neobětují. Ale já to mám jinak.

Jak?

Kamkoliv jdu, potřebuji umět jazyk, abych mohl komunikovat a být soběstačný. To je pro mě priorita. Mohu komunikovat s trenéry nebo spoluhráči. Můžu jít do obchodního centra a sám si vše vyřídit. Když pak někde začnu mluvit, lidé mi říkají (přechází z angličtiny do češtiny): ‚Mluvíš dobře česky. Jak dlouho tu žiješ? To je dobrý.‘ (přechází zpátky do angličtiny). Mezi oběma jazyky přepínám. Myslím, že je velmi důležité mluvit jazykem, kterým se v dané zemi hovoří.

Rozumíte všemu?

Prakticky jo. Někdy třeba složitě tvořím větu, ale slovíček znám spoustu a mluvit taky umím.

Jak těžké je pro vás vyslovit ř, ž nebo š?

Ne, to nepoužívám. To by se mi zamotal jazyk (směje se).

Když jste působil ve Zlíně, stal jste se obětí rasistického útoku. Tehdy jste právě na agresora začal mluvit česky. Byl to jediný případ, kdy jste podobnému ataku čelil?

Bylo to podruhé. Ani jsem nechtěl, aby se tahle scéna stala tak známá. Ale někdy to tak vyplyne. Když vás někdo rasisticky napadne, hodně lidí může reagovat agresivně, násilím nebo podobným způsobem. A myslím, že člověk, jako byl ten v tom obchodě, takovou reakci očekával. A když ho pak urazíte, on použije násilí, a ještě jste vy za toho špatného.

Boleslav pod HoloubkemVideo: Sport.cz

Zachoval jste se jinak.

Ano, začal jsem ho točit, dělal jsem si z toho srandu, smál jsem se. A když jsem ještě začal mluvit česky, zpanikařil. Na videu je pak vidět, jak mě napadl. Všechno bylo opačně. On ze mě chtěl udělat hlupáka a nakonec byl za hlupáka on. Ale rasismus je i v Itálii nebo všude jinde. Ovšem ve fotbale nebo jinde ve společnosti pro něj není místo. Prostě nikde. Věřím, že jsme všichni stejní. Ale ve Zlíně jsem se cítil dobře stejně jako tady v Mladé Boleslavi. Tenhle incident nemění můj pohled na zdejší lidi.

Cítíte, že se česká společnost v téhle toleranci zlepšuje?

Ano. Každý na to může mít jiný názor. Mně se tohle (rasismus) stalo dvakrát, někomu se to děje každý den, někdo se s tím nesetkal. Záleží na tom, kde zrovna jste a na jaké lidi narazíte. Ten případ, o které jsem mluvil, mě ovlivnil. Vím totiž, jak reagovat, jak odolat, abych si neublížil. Každopádně musím přiznat, že situace tady je výrazně lepší, než když jsem sem přišel. Hráči tmavé pleti už tu byli přede mnou, lidé na mě nezírají. Zlepšilo se to.

Život v Mladé Boleslavi si užíváte?

Je to tu pro mě dobré. Město není zase tak velké a je docela klidné. Není tu moc hluku, všechno je blízko. To mi vyhovuje. I proto tu bydlím.

Žijete sám?

S přítelkyní. Je Češka a je z Prahy. Někdy tu je se mnou, ale kvůli práci musí být také v Praze.

Plánujete tak po kariéře zůstat v Česku?

To nikdy nevíte. Někdy máte plány a pak jde život úplně jiným směrem. Věřím v Boha a v osud. Co pro vás plánuje Bůh, to je pro vás to nejlepší, a ne to, co v životě chcete. Protože někdy chce to, co pro vás není dobré.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Lamin Jawo z Mladé Boleslavi slavil gól i v masce.

Jak trávíte volný čas?

Je to pro mě stejné, jako bych žil kdekoliv jinde. Mám omezené koníčky. Když přijdu domů, odpočívám, spím, čtu, koukám na seriály nebo hraji playstation. Když máme třeba den nebo dva volna, jedu do Prahy a zajdu do wellness, abych lépe zregeneroval. Pak pobudu s přáteli a vracím se do Boleslavi. Takový program mám vždycky.

Jste v kontaktu s dalšími gambijskými hráči v Česku? Sheriff Sinyan působí ve Slavii, Ebrima Singhateh je v Olomouci.

Vím, že tu jsou. Ve Spartě byl ještě James Gomez. Znám je podle jmen, ale ne osobně. Z Gambie se neznáme, nejsme spolu v kontaktu. Ale mám tu jiné přátele. Mezi ně například Mohamed Tijani, který byl ve Slavii, v Plzni a nyní působí ve Švýcarsku. Jsme stále v kontaktu, je to můj opravdu velmi dobrý kamarád.

A v boleslavském týmu tvoříte africkou kliku s Bensonem Sakalou a Solomen Johnem?

Partu tvoříme všichni. Já mluvím opravdu hodně a s každým. Nejen s Bensonem nebo Solomonem. Mluvím snad nejvíc, je to pro mě přirozené (úsměv).

Slyšel jsem, že jste takovou dobrou duší klubu. Chodíte za mladými kluky do akademie, vždy jste připravený pomoct. To máte taky v sobě?

Ten klub je jako rodina. Nebylo těžké pro mě v tomhle směru následovat zkušenější spoluhráče, jako je třeba Mára (Matějovský - pozn. aut.). Taky chodí za dětmi do akademie, to mě motivovalo. Je krásné, jak tu vše funguje, od vedení, přes trenérské týmy, hráče i další lidi.

Cítíte, že jste i vzorem pro mladé kluky?

Je to možné. Vím, že několik z nich mě má opravdu rádo. Kdekoliv jsem, křičí na mě, mluví se mnou. Těší mě, že mám dobrý vztah s mladými hráči, zejména s dětmi. Je to hezké a pro mě přirozené.

Jaké bylo vaše dětství a fotbalové začátky?

Fotbal miluji od dětství, ale rodiče v Africe obecně chtějí, aby jejich děti studovaly, měly vzdělání, protože pak mohou mít lepší budoucnost. Když jsem dorůstal, začali být gambijští reprezentanti slavnými a odcházet do Evropy. Rodiče pak kousek po kousku měnili názor. Byl jsem šťastný, že jsem dostal šanci a mohl odjet do Itálie. Začínal jsem v amatérských soutěžích, pak jsem se krok po kroku dostal do čtvrté ligy. A z ní do druhé ligy, kde jsem se stal profesionálem. Nebyla to lehká cesta, ale jsem za ni vděčný.

Co vám roky v Itálii daly? Hrál jste tam v týmech jako Vado, Finale, Carpi, Robur Siena nebo Agnonese.

Byl to pro mě velký a důležitý krok. Je to opravdu citelná změna, když jdete z Afriky do Itálie. Tam je i čtvrtá liga velmi náročná, protože v ní na konci kariéry působí hráči, kteří předtím hráli v Serii A nebo Serii B. Dlouho mi trvalo, než jsem se adaptoval na tamní systém. Pomohla mi rodina v Itálii, která mě vychovávala.

V čem konkrétně?

Hlavně můj italský táta Bruno Pirrodi, který je ze Sardinie. Ano, tak ho beru. Staral se o mě, koupil mi míč, bral mě na tréninky. Měl tým v šesté nejvyšší soutěži, ale mě pak poslal výš. Fotbal je jeho vášní. Já se krok po kroku dostal do profesionálního fotbalu. Byla to zajímá cesta, kvůli ní jsem dnes takový, jaký jsem. Utvářela můj charakter.

Přes Jihlavu a Zlín jste dostal do Mladé Boleslavi. Jste spokojený z fotbalového hlediska?

Udělal jsem dobrý krok, šel jsem sem kvůli projektu, který mi byl nastíněn. Někde v jiné zemi bych třeba dostal víc peněz nebo něco podobného, ale já jsem chtěl být v týmu, který má ambice být v top pět a chce se dostat do evropských pohárů. Ty jsou mým snem. Teď o ně budeme hrát v nadstavbě a věřím, že příští rok zase. Mám stejné cíle jako klub samotný, to je pro mě důležité. Budu se je snažit co nejlépe naplnit.

Co je váš fotbalový sen?

Hrát evropské poháry, ideálně s Mladou Boleslaví. Nemusí to být nutně Liga mistrů, klidně bych si zkusil Evropskou nebo Konferenční ligu. Ono ne každý má šanci stát se profesionálním fotbalistou. Já si toho moc vážím. Každý může dosáhnout svého snu. Řeknu vám jeden příklad.

Povídejte.

Když jsem byl před rokem nebo dvěma na dovolené v Africe, tamním klukům jsem do kabiny přivezl boty. A někteří z nich jsou dnes profesionály, třeba Yankuba Minteh působí ve Feyenoordu a zahrál si Ligu mistrů. Narodili jsme se ve stejném městě, já mu přivezl boty a pak na něj koukal, jak hraje Ligu mistrů proti Atlétiku Madrid.

Hodně afrických hráčů posílá domů peníze nebo různé věci. I vy?

To je soukromá věc, ale myslím, že tohle je priorita pro každého afrického hráče. Protože důvodem, proč jsme tady (v Evropě - pozn. aut.), jsou naše rodiny. Je důležité poskytnout lepší život lidem v Africe, kteří neměli tu šanci jako my.

Související témata:
Lamin Jawo
  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.