Hlavní obsah

Jeho snem je chytat ligu. Lašty? V pohodě kluk jako já, usmívá se naděje Baníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez osmi centimetrů měří dva metry, nosí rovnátka a teprve v březnu oslavil 18. narozeniny. Náhradní gólman Baníku Ostrava Martin Hrubý netrpělivě vyhlíží premiérový start v nejvyšší domácí soutěži, přes zkušeného Jana Laštůvku ale vede složitá cesta. „Pracuji pořád stejně, Lašty je super parťák,“ odmítá Hrubý rivalitu mezi ostravskými brankáři.

Foto: @fcbanikostrava

Gólman Baníku Ostrava Martin Hrubý v utkání MOL Cupu proti Velvarům.

Článek

V moravskoslezském celku se v průběhu podzimní části sezony posunul na pozici dvojky. „Pro mě se nic nemění, pracuji pořád stejně a můj sen je si ještě tuto sezonu zachytat ligu," přeje si mladý vytáhlý gólman.

Příležitost dostal zatím jen v přípravě a na půdě třetiligových Velvar v rámci MOL Cupu. Neotřesitelnou jedničkou je 40letý Jan Laštůvka, borec se zkušenostmi ze zahraničí, seniorské reprezentace i mládežnických výběrů.

„Laštymu chci moc poděkovat, je to super parťák. Hodný, vždy mi poradí, nemám mu co vytknout. Je to můj vzor, chtěl bych alespoň z poloviny dosáhnout toho, co zažil on. Ze začátku jsem měl respekt, ale pak vše opadlo. Je v pohodě kluk jako já," popisuje Hrubý vzájemnou spolupráci.

Laštůvka opakovaně říká, že bude chytat do doby, než dospěje jeho syn. K tomu zbývá necelých deset let. „Ano, takto vtipkuje. Bereme to ze srandy," přiznává Hrubý s tím, že Laštůvka bude mezi třemi tyčemi, dokud mu vydrží zdraví.

Na levačce musí zapracovat

Mladý gólman si uvědomuje, že každý hráč se má po celou kariéru vždy kam posouvat. O Hrubém kolují zprávy, že jeho největší předností je hra nohama. „Nemyslím, že bych s tím měl problém. Mám silnější pravačku, na levačce musím ještě zapracovat," podotýká.

V Baníku aktuálně zažívá turbulentní období. Do klubu přišel před sezonou kouč Pavel Vrba, jenže kvůli neuspokojivým výsledkům už sedí na jeho židli Pavel Hapal. Trenérská změna na tým ihned dolehla.

„Držíme více pospolu, je to celé veselejší, máme nový náboj. Atmosféra je uvolněnější, ale vše se samozřejmě odvíjí od výkonu," prozradil Hrubý po vítězství ve Velvarech.

Není vyloučeno, že odchytá i další pohárové utkání. Pokud ano, bude to pro 18letého benjamínka životní zážitek. Do Ostravy totiž přijede ještě v listopadu nesmiřitelný rival pražská Sparta.

Reklama