Hlavní obsah

Kapitán Baníku Laštůvka: Buď teď ukážeme koule, nebo můžeme mít velké problémy!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtý domácí zápas, třetí porážka. Navíc po ostudném výkonu doplněném nepochopitelnými dírami v defenzivě. Díky nim ligový nováček z Brna vstřelil v posledních sedmi minutách dva góly a vyhrál na hřišti Baníku Ostrava 2:1.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jan Laštůvka se natahuje po střele

Článek

Hráči i trenér Pavel Vrba si po dalším propadáku od fanoušků vyslechli hodně nespokojených vět. My chceme Baník! Ostuda Baníku! skandoval domácí kotel. „Neposlouchá se to dobře, ale mají pravdu. Pokud budeme dělat chyby jaké děláme, tak můžeme mít velké problémy," říkal kapitán Jan Laštůvka.

Jak koušete další takový průšvih?

Je ve mě prázdnota, ani nevím, jak to hodnotit. Neříkám, že jsme hráli perfektně, ale utkání se pro nás vyvíjelo dobře. Dali jsme gól, vedli jsme 1:0. A místo toho, abychom si to jako zkušené mužstvo pohlídali až do konce, tak jsme udělali dvě fatální chyby, které nás stály tři body. Akorát jsme si proti sobě všechny popudili. I fanoušky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jan Laštůvka v zápase proti Zbrojovce Brno

V Jablonci jste získali bod po slušném výkonu. Proč doma taková změna?

Asi jsme si mysleli, že když máme v Jablonci šance a vyhráli jsme na ně, tak že to teď půjde samo. Bohužel vidíme, že nám nikdo zadarmo body nedá. Vůbec nevím, jak můžeme dopustit, aby soupeř házel aut a Řezníček tam byl sám a vyrovná na 1:1. Víme, jak je pro Brno důležitý, jak umí dát gól. Možná to byla i moje chyba, měl jsem se podívat dřív, jestli u něho někdo stojí. Všichni jsme v hrozných pozicích a z jednoduchého balonu dostaneme gól. To se ani v žácích nestane. A druhý gól? Nevím, jestli nás to rozhodilo? Jdeme nesmyslně do souboje, prohrajeme ho, je tam záběh za obranu, nepovedená střela, kdy mi balon ještě skočil přes ruku. Taky bych to měl chytat, určitě. Asi jsme si to vypili až do konce.

Čemu takový zkrat přičítáte? Je tam křeč? Přemíra snahy?

Nevím, jestli to je křeč. Ale říkat dokola, že Baník není pro každého je nesmysl. Všichni víme, že fanoušci za námi stojí, že nám chtějí pomoct, ale my nemůžeme dělat takové dětské chyby. Na gól se strašně nadřeme a pak si to sami pokazíme. A soupeř nás potrestá. Jestli to je o koncentraci? Nevím. Musíme na sebe více mluvit. Víme, že stopeři hrají jeden na jednoho, a ještě do toho přijde Řezníček. Tak se ale musí někdo postavit před něho a odkopat to. Už nehrajeme na krásu. Bylo důležité získat tři body, ale my jsme to to všichni s prominutím... nechci být sprostý.

Po zápase jste byli pod kotlem, jak se poslouchají výčitky od fanoušků?

Neposlouchá se to dobře, samozřejmě. Ale mají pravdu, ten výkon nebyl vůbec dobrý. Třetí porážka doma, to je hodně špatné. Jezdí za námi, dělají nám fantastickou atmosféru a mají právo vyjádřit svou nespokojenost. Všichni víme, jak to tady je. Ale jaký tlak? Je šesté kolo, pod jakým tlakem můžeme být. Byli jsme tu pod mnohem větším tlakem, když se potřeboval Baník zachránit. Pokud si všichni nenafackujeme a nevzpamatujeme se, tak zase můžeme být v horších vodách.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalisté Baníku Ostrava hostili Zbrojovku Brno

Jak funguje defenziva, když se často mění stopeři?

Jasně, byla nějaká zranění, nějaká změna. Ale jsou tu kvalitní hráči, kteří něco mají za sebou, včetně mě. Musíme si to ukočírovat tak, abychom nedělali takové chyby. Aby mužstvo šlapalo a nedostávali z blbého autu gól. To prostě nejde.

Brno mělo i další šance, o dva góly Řezníček přišel kvůli ofsajdu, respektive ruce. Nebylo to dostatečné varování?

My v těch situacích, po kterých Řezníček byl v šancí, zbytečně couváme do vápna. Dáme soupeři šanci odcentrovat, což je nesmysl. Nám nikdo takovou šanci nedá a my jen čekáme, co soupeř zahraje. Místo, abychom vyvíjeli tlak na balon a vysouvali se z vápna, tak si tu situaci děláme ještě těžší.

Jak z toho ven? Jedete do Hradce Králové, kterému se daří.

Každý soupeř je těžký. Před sezonou jsme se bavili o dobrém rozlosování a mnoho lidí mluvilo o tom, že když toho využijeme, tak to bude fajn. Já jsem na tyhle věci ale opatrný, protože nikdo vám zadarmo nic nedá a můžete mít rozlosování, jaké chcete. Musíte to potvrdit na hřišti. Jak z toho teď ven? Jak jsem říkal, každý, počínaje mnou a konče posledním člověkem v áčku, si musí uvědomit, v jakém klubu je. Musíme dělat více. Sami jsme se to téhle situace dostali, sami se z ní musíme dostat ven. Možná je dobře, že už v neděli hrajeme s Hradcem, ale takhle to dál nejde a nikdo nám to nebude tolerovat. Ani fandové a už vůbec ne pan majitel (Václav Brabec). Nemůžeme být spokojení. Buď teď ukážeme koule a uděláme nějakou sérii, která věřme začne v Hradci, nebo nevím.

Jak vypadají tréninky, jaká je nálada v kabině?

Nespokojení jsme všichni, protože jsme domácí zápasy až na Zlín nezvládli. Teď po Jablonci byla možná taková trošku naděje po tom výkonu. Bylo to ne úplně uvolněnější, ale věděli jsme, o co nám proti Brnu jde. Ale nevstoupili jsme do zápasu dobře. Nebyly tam akce, že bychom zaměstnali jejich gólmana, bylo to takové napůl. Je na nás starších, abychom to ukočírovali a věděli, co máme v zápase dělat. Máme zkušené mužstvo, ale zatím to na hřišti nejde cítit.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fanoušci Baníku přicestovali do Jablonce tradičně v hojném počtu.

Nepřichází čas a úkol pro vás starší bouchnout do stolu a všechno si napřímo vyříkat?

Času moc není, ale asi si to vyříkáme už zítra, protože tyhle ztráty a výkony prostě neodpovídají tomu, aby na nás lidi chodili. Právem na nás křičí a musíme si uvědomit, že nejsme v klubu, kde chodí na fotbal sto dvě stě lidí. Naši fandové s námi jezdí i na venkovní zápasy a snaží se nám vytvořit atmosféru. A když vidí tyto naše výkony, tak mají právo křičet. Možná, že to třísknutí do stolu bude už zítra.

Reklama