Hlavní obsah

Jelínek si možnosti pokračovat ve Zlíně považuje. Ještě chceme k Poznarovi dalšího útočníka, tvrdí

Zlín

Na prvním tréninku v rámci letní přípravy na nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže už postrádal stopera Buchtu a gruzínského záložníka Čanturišviliho, jimž vypršela smlouva, a ze Zlína odešli po skončení hostování také středopolaři Janošek a Potočný. Trenér ševců Jan Jelínek naopak uvítal čerstvé posily Filla a Hrubého z Baníku.

Foto: FC Fastav Zlín

Jan Jelínek, kouč zlínských fotbalistů.

Článek

Na jaké posty s nimi počítáte?

Hrubý je typicky středový hráč. I když je v těžkém prostoru a třeba obsazený, nesmíme se bát mu přihrát, a on by si s tím měl poradit. Fillo je jezdec. Krajní hráč, který nedá nikomu nic zadarmo. Absolutní profík.

Budete žádat ještě i další posily?

I současný kádr má kvalitu, ale o nějakém doplnění se ještě budeme bavit. Není žádné tajemství, že sháníme hlavně útočníka k Tomášovi Poznarovi. Víme, že potřebujeme dávat víc gólů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Tomáš Poznar ze Zlína a Ondřej Karafiát z Liberce.

Hledáte náhradu za Petra Buchtu, který v posledních sezonách řídil vaši defenzívu?

Ne. Po stoperovi se neohlížíme. Jsme přesvědčeni, že na tomto postu nás bota netlačí. Do středu obrany máme pět adeptů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Antonín Fantiš ze Zlína a Jan Mikula z Liberce.

Vrátí se do Zlína Conde, který musel na jaře z Česka odcestovat kvůli prošlému pracovnímu povolení?

Věřím, že nás ještě před startem ligové soutěže doplní. Počítám s ním. Mám informace, že to vypadá nadějně.

Hodláte mužstvu ordinovat aktivní útočnou hru?

Podle soupeře. Moderní fotbal je hrozně variabilní. Chci, abychom dokázali reagovat na různé situace, které během utkání nastanou. Mým cílem je, aby se náš fotbal fanouškům líbil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Zlína se radují z branky

Kvůli tomu, že nevlastníte nejvyšší trenérskou licenci, vás v realizačním týmu zaštiťuje Marek Kalivoda. Jak budete mít rozděleny kompetence?

S Markem spolupracujeme už dlouho. Víme, co od sebe máme čekat. Pomůže mi s tréninky. Taky výborně čte soupeře, umí utkání důkladně rozebrat. Svým klidem eliminuje moji občasnou emotivnost. Jsem přesvědčený, že nám to bude společně fungovat. Hlavní zodpovědnost za výsledky, sestavu i tréninkový proces však ponesu já.

Budete si chtít profi licenci brzy dodělat?

Rozhodně. Jsem v 39 letech po ostravském Smetanovi druhým nejmladším koučem v lize. Měl jsem dosud i kvůli koronaviru pouze jednu možnost přihlásit se ke studiu. Bohužel zatím neúspěšně, neprošel jsem závěrečným sítem. Budu bojovat dál. Chci mít profi licenci co nejdřív.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Potočný ze Zlína, Lukáš Provod ze Slavie Praha a Lukáš Vraštil ze Zlína

Co říkáte na los úvodních kol nového ročníku první fotbalové ligy? Nejdřív hostíte Slavii, pak cestujete do Ostravy...

Soupeře si nevybereme. Když chceme být úspěšní, musíme porazit každého. Aspoň nás hned začátek nové sezony důkladně prověří.

Původně jste měl v závěrečných třech kolech uplynulého ligového ročníku jen zaskočit za odvolaného kouče Páníka. Těší vás, že vám vedení Fastavu dalo důvěru i dál?

Jasně. Nabídky jsem si moc vážil, a přijal jsem ji. Angažmá u ligového celku beru jako odměnu za odvedenou práci u mládeže, kde jsem do té doby převážně působil.

Reklama

Související témata: