Hlavní obsah

Jsem tu, abych přinesl něco nového a pomohl, říká posila Sigmy Fortelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záložník Jan Fortelný se v pražské Spartě na podzim na hřišti moc neohřál. Šanci dostal třiadvacetiletý středopolař jen v pěti zápasech, v nichž odehrál celkem 150 minut. Potřebuje však hrát, a tak přivítal možnost odejít na půlroční hostování. Variant bylo víc, vybral si Olomouc.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Fortelný odešel do Olomouce na půlroční hostování bez opce.

Článek

Hrálo při vašem rozhodování roli i to, že Sparta v minulých dnech přivedla do středu pole několik nových hráčů?

Hlavně chci hrát a mít minutáž. S Olomoucí jsme se dohodli, že bych měl prostor dostat. Jsem za to rád. Samozřejmě vím, že záležet bude hlavně na tom, jak se ukážu. V přípravě se poperu, abych v sestavě místo měl. Doufám, že se to povede, budeme pokračovat v tom, co tady kluci na podzim začali, a dotáhneme to tam, kam si to tady všichni přejí.

Aktuální ligový ročník jste začínal v základní sestavě Sparty. Co se tam pak zlomilo, že jste z ní vypadl a teď skončil na Hané?

Nepovedly se nám výsledky, pak jsem chyběl na chvíli kvůli zranění a znovu už jsem příležitost nedostal. I třeba proto, že Kryštof Daněk, který přišel do Sparty právě z Olomouce, chytil skvělou formu a udržel si ji. Tak jsem tady, abych znovu ukázal, že na to mám.

Proč jste se rozhodl právě pro Sigmu? V dobrém světle jste se ukázal v minulé sezoně v Teplicích...

I tam o mě hodně stáli. Jednoznačně převážilo ale to, že Sigma hraje nahoře. Potřebuji prokázat, že mám na to hrát v týmu, který je výš.

V Olomouci je dost hráčů narozených stejně jako vy v roce 1999?

Pár jich znám, i z mládežnických reprezentací, a tak je to pro mě jednodušší. Doufám, že mi to ve všem pomůže.

Už jste s trenérem Václavem Jílkem hovořili o roli, kterou byste v Sigmě měl mít?

Předběžně jsem se o tom bavili. Je na to ale času ještě dost. Teď je na prvním místě tvrdá práce, a pak to budeme řešit. Osobně se cítím nejlépe na místě ofenzivního středního záložníka. Nedělá mi ale problém hrát "box-to-box", takže kde bude potřeba, nastoupím.

Minulou sezónu v Teplicích jste byl i produktivní, vstřelil jste čtyři góly. Ty také Sigma od vás bude jistě potřebovat?

Budu rád, když se mi bude dařit jako na severu Čech. Však jsem tady od toho, abych přinesl do týmu něco nového a pomohl. Snad se to povede.

V Teplicích jste však také nasbíral devět žlutých karet? To je dost...

Občas jsem měl problémy s tím, že do zápasů jsem šel přemotivovaný, nebo jsem se v nějaké situaci neudržel. Zapracoval jsem však na tom. Teď to musím potvrdit.

Máte na Olomouc nějakou speciální vzpomínku?

Tady vždy bylo těžké hrát. Doufám, že tomu tak je pořád a budeme vyhrávat.

Sigma začíná jaro právě se Spartou. Kvůli dohodě klubů nebudete moci nastoupit. Nevnímáte jako problém, chybět hned v úvodním duelu?

Asi ne. Budu mít tak více času, poznat se s novými spoluhráči, se vším se sžít. Třeba to bude naopak k mému prospěchu.

Reklama