Hlavní obsah

Jsme poslední, ale neutíkám. Mám v Budějovicích nedodělanou práci, říká Skalák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové České Budějovice zažívají chmurné časy – a on s nimi. I exreprezentační záložník Jiří Skalák řeší, jak dostat Dynamo z posledního místa Fortuna ligy. Start přípravy mu sedl, v prvních dvou zápasech stihl celkem tři trefy a je zatím nejlepším střelcem černobílého týmu. „Čísla jsou fajn, ale to hlavní přijde až na jaře,“ říká Skalák v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

Exreprezentační záložník Jiří Skalák přišel do Českých Budějovic loni v srpnu, v dresu Dynama odehrál 14 ligových zápasů a vstřelil 1 gól.

Článek

Dva zimní přáteláky, tři góly. Mohl jste začít přípravu líp?

Je to příjemné, moc gólů jsem v Budějovicích zatím nedal. O nějaké extra formě bych ještě nemluvil, do začátku ligy zbývají necelé tři týdny. Ale je fajn, že se mám od čeho odpíchnout.

Má se od čeho odpíchnout i celé Dynamo? Po remíze 2:2 s Jihlavou jste porazili poslední tým rakouské druhé ligy Amstetten 6:3.

Každá výhra je důležitá, zvlášť v naší situaci. Do zápasů chodíme po zátěži, takže výsledky můžou být trochu zkreslené. Ovšem pořád platí, že chceme vyhrávat, abychom nešli do ligy bez jediného vítězství. Máme nové trenéry, měníme rozestavení a potřebujeme vstřebat herní automatismy. Když se k tomu přidají dobré výsledky, je to příjemný bonus.

Jak vlastně prožíváte složitou situaci Dynama? V lize jste poslední, klub je na prodej a zatím nemáte jedinou posilu.

O Budějovicích se mluví a píše hodně, ale snažíme se to neřešit. Možná je to klišé, ovšem soustředíme se na sebe. Každý den si v kabině opakujeme, že potřebujeme být co nejlíp nachystaní na jarní ligu.

Na jednu stranu se to lehce řekne, ale vážně je tak snadné se od problémů odstřihnout?

Slýcháme kolem sebe všelicos, ale já to opravdu nemůžu komentovat. Všechno se vyvíjí a situace se průběžně mění. Už se těším, až ve středu vyrazíme do Turecka, kde budeme všichni pohromadě a budeme mít ještě větší klid na přípravu.

Mimochodem, nebyla ve hře varianta, že byste v zimě z Budějovic odešel někam do stabilnějšího prostředí?

Jednou jsem si o sobě přečetl, že bych měl jít jinam, sám jsem z toho byl překvapený. Lidi mi začali volat a ptát se, co se děje, ale budějovický sportovní ředitel Čadek mě ujistil, že o ničem neví. Když jsem do Dynama v srpnu přicházel, byli jsme poslední. Tahle situace trvá a já cítím, že tady mám nedodělanou práci.

Cítíte coby jeden z nejzkušenějších hráčů taky zodpovědnost?

Rozhodně. Nechci odcházet, vůbec jsem o tom nepřemýšlel. Mohli jsme na tom být v polovině sezony líp, ale jsme holt poslední a potřebujeme se dostat výš. Nic než záchrana pro nás neexistuje.

Může vám pomoct i to, že konečně máte stálé trenéry? Původně zaskakující tandem Jiří Lerch, Jiří Kladrubský byl ve funkci definitivně potvrzen minulý týden.

Jasně, tohle je hodně důležité. Když po Novém roce začala příprava, nevěděli jsme, co bude. Tohle jsem ještě nezažil, nejistota není dobrá ve sportu ani mimo něj. Nedokážu si představit, že bychom dělali pod nějakými trenéry s tím, že zítra by u týmu mohl být někdo jiný. Teď už to naštěstí nemusíme řešit.

Sledoval jste během svátků hledání nových koučů pro Dynamo? Hodně se mluvilo o Karlu Jarolímovi, s nímž jste se potkal v Boleslavi i v reprezentaci.

Když to tak počítám, byl bych pod ním asi počtvrté. (usmívá se) Přes svátky jsem vypnul, chtěl jsem si po psychicky i fyzicky náročném konci podzimu odpočinout. Zprávy jsem nesledoval, i když nějaká šeptanda se k vám vždycky dostane. Říkal jsem si, že kdyby v rozjeté přípravě přišel někdo úplně nový, měl by to složité: už jen proto, že by mu trvalo nějaký čas, než by nás všechny poznal. Je dobře, že máme trenéry, kteří jsou u týmu delší dobu a mají o hráčích přehled.

Brzy společně vyrazíte na soustředění do Turecka. Bude to příjemná změna v porovnání s českou zimou?

Loni v Boleslavi mi chybělo, že jsme neletěli do tepla. Poslední dva týdny v Česku mrzlo a moc nemusím ani umělku. Mohly by nám pomoct i tři těžké zápasy, na ligu bychom měli být dobře nachystaní.

A pak? O čem bude jarní liga?

O hlavě, hrajeme o záchranu. Bude to boj, ale nebudu se schovávat. Počítám s tím, že na mě nebo na dalšího třicátníka Zdeňka Ondráška bude tlak, ale musíme ho ustát a pomoct mladým klukům. Pokusíme se to nastartovat hned od prvního kola: rozestupy jsou v tabulce minimální, není to neřešitelné. Šance pořád je.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články