Hlavní obsah

Kalibrovaná čára dorazila na české území. Neuhodnete, kde bude mít premiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prokletý ofsajd, kolik už jen svárů kvůli náročnému posuzování postavení mimo hru ve fotbale vzplálo. A ještě vzplane... Nejmodernější technologie mají učinit přítrž alespoň největším přehmatům. Kalibrovaná čára pro posuzování ofsajdů si razí cestu vyspělým fotbalovým světem a domácí prostředí nechce zůstat stranou. Na českém území bude novinka poprvé otestována ve třech zápasech zimní Tipsport ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Pechanec sleduje VAR během utkání Bohemians 1905 - Jablonec.

Článek

Jestliže někdo čekal spásu od videorozhodčího, ukazuje se, že ani VAR není bezchybný.

Při hodnocení sporných momentů často zaznívá, že pro přesné posuzování ofsajdů chybí takzvaná kalibrovaná čára. Její česká premiéra se ale blíží, byť zatím v testovacím režimu.

Dojde k ní v Praze na Xaverově, který pamatuje druholigové časy, ale teď v zimě bude hostit jubilejní 25. ročník tradičního přípravného turnaje.

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR kalibrovanou čáru vyzkouší právě ve třech zápasech zimní Tipsport ligy. Premiérově při sobotním dopoledním utkání Bohemians 1905 s béčkem Sparty.

„Sehnali jsme určitou nabídku, která je docela přijatelná. Kalibrovanou čáru budeme testovat během Tipsport ligy. Je to v řádech milionů korun. Uvidíme, jestli bude kompatibilní s technikou, která je k dispozici. Pokud to bude fungovat, budeme tlačit, aby tu byla čára co nejdříve," avizoval při hodnocení ligového podzimu předseda komise rozhodčích Radek Příhoda.

Projekt není právě levný, což brzdí jeho zavedení, po kterém komise volá již delší čas.

Druhým testem kalibrované čáry bude druhé sobotní utkání Jablonec - Dukla na Xaverově, třetím pak středeční zápas Mladá Boleslav - Teplice ve městě automobilů.

Spartu lákají na Maltu

VAR bude na turnaji také při všech osmi zápasech hraných na Slovensku. Tipsport ligy se letos zúčastní přesně polovina českých prvoligových klubů - Baník Ostrava, Mladá Boleslav, Olomouc, Bohemians 1905, Jablonec, Pardubice, Teplice a Karviná. Doplňuje je sedm mužstev z druhé ligy a pětice slovenských klubů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jablonce Jan Hanuš během utkání zimní Tipsport ligy v pražském Xaverově, kde dojde k testování kalibrované čáry.

Sázková kancelář už počtvrté pořádá v druhé polovině ledna také turnaj čtyř týmů na Maltě. Letos se ho zúčastní Olomouc, Trnava, Tirol Wattens z Rakouska a dánský Aalborg.

Pro příští ročníky pořadatelé lákají i Spartu, jejíž zástupci se letos poletí na turnaj osobně podívat. „Cílem je dělat kvalitní turnaj, a pokud Sparta bude účast v příštích ročnících zvažovat, budeme rádi. Jsme její generální sponzor, dávalo by to logiku," říká Lubomír Ježek z Tipsportu.

„Sparta má na zimní soustředění dlouhodobý kontrakt ve španělské Marbelle, který jí končí. Že na Maltu letos poprvé vysílají své zástupce, jednoznačně svědčí o tom, že se jejich účast blíží," věří Ježek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články