Hlavní obsah

Kanga byl strašnej d***l, odvázal se Rosický. Do Sparty chce brát jen vyskautované cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic se neutají, v Čechách rozhodně ne. Slova vyřčená při uzavřené debatě s fanoušky tak vyvolala na sociálních sítích slušný rozruch. „Jestli je Kanga černej, nebo bílej, je mi jedno, hlavní je, že to byl strašnej debil,“ vyjádřil se sportovní ředitel Tomáš Rosický nečekaně razantně na adresu bývalé kontroverzní opory fotbalové Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Guélor Kanga se raduje z trefy proti Mladé Boleslavi.

Článek

Věčný kverulant Guélor Kanga fanoušky rozděloval od samého počátku. Gaboňan je bezesporu skvělý fotbalista, na druhé straně složitá osobnost s arogantním vystupováním. Když třeba během svého vyjednávání o nové smlouvě na Letné vysílal na Instagramu svůj rozhovor s Plavšičem, neváhal Spartu řádně očernit.

Později ani nepřekvapilo, když se objevilo podezření, že se Kanga možná jmenuje úplně jinak a má jiný věk, než oficiálně udává...

Ostrý výrok Tomáše Rosického na Kangovu adresu během setkání s fanoušky ovšem překvapením samozřejmě je.

„Výrok nezazněl na žádné tiskové konferenci vysílané v přímém přenosu. Debata při besedě s fanoušky tudíž není tak formální. Musíme však počítat také s tím, že se výroky třeba na sociálních sítích dostanou ven," předesílá Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

„Nebudeme dělat žádné ovčáčkoviny, že se nic takového nestalo. Výrok padl přesně tak, jak je popsán," říká na rovinu.

Jak to bude s Kangou? Sparta už ví, kdo může naskočit na jeho poziciVideo: Sport.cz

„Rád bych ovšem vysvětlil, jak k němu došlo. Jeden z fanoušků se ptal, jestli nám typologicky v kádru nechybějí hráči z Afriky nebo Jižní Ameriky. Tomáš Rosický argumentoval, že cizince nelze brát jen podle dat, ale je třeba vidět je také naživo, podrobně je vyskautovat. A kvůli covidu se v poslední době cesty po světě zastavily," líčí Kasík.

„Podle Tomáše je ideální přivádět hráče třeba z Afriky ve věku nějakých 17 let. Aby si nejprve prošli akademií, pak béčkem, aby se zkrátka nejprve aklimatizovali, protože příchod do Evropy je pro ně po všech stránkách velkou životní změnou."

Když se pak další z fanoušků zeptal konkrétně na Kangu s poukazem, že už žádný Afričan v áčku Sparty nezbyl, Rosický ho chtěl ujistit, že barva pleti není v klubu rozhodně žádnou překážkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Sparty Praha Tomáš Rosický.

„Jestli je Kanga černej, nebo bílej, je mi jedno, hlavní je, že to byl strašnej debil," řekl Rosický.

Někteří fanoušci teď na sítích protestují, že za takový výrok by v Arsenalu okamžitě letěl...

Rosický má mít ve Spartě svou židli, ale ne tu, kterou má teď, říká Josef Csaplár v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„Ano, v dnešní době to není korektní výrok. Je však třeba chápat, jak ho Tomáš myslel, jak se debata s fanoušky vyvíjela," poukazuje Kasík.

Nedá se tedy předpokládat, že by klub svého sportovního ředitele nějak trestal.

Reklama

Související témata: