Hlavní obsah

Karvinou povede její nejúspěšnější trenér Jarábek. Jako bych se vracel po dovolené, usmíval se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hledání nového trenéra pro Karvinou je u konce. Tomáše Hejduška, který na lavičce ligového nováčka skončil po sedmi zápasech bez vítězství před necelými deseti dny, nahrazuje ve Slezsku známá tvář – slovenský trenér Juraj Jarábek.

Foto: MFK Karviná, Facebook

Staronový trenér Karviné Slovák Juraj Jarábek

Článek

Šedesátiletý rodák z Trnavy už v Karviné působil od listopadu 2019 do března 2021 a za šestnáct měsíců ve funkci odkoučoval v české nejvyšší soutěži 39 utkání s bilancí devíti vítězství, čtrnácti remíz a šestnácti porážek. S procentuální úspěšností těsně překračující 35 procent, je nejúspěšnějším trenérem, který Karvinou v lize vedl.

V Karviné skončil na jaře roku 2021, kdy tým z deseti utkání vyhrál jediné nad poslední Opavou. Nástupcem Jarábka se tehdy stal Jozef Weber, ale na lavičce Karviné dlouho nevydržel a po sedmi měsících byl odvolán.

Karvinou za sedm let v první lize vedlo už jedenáct trenérů. Weber a nyní Jarábek byli na lavičce slezského týmu dvakrát. „Velmi se těším. Je to jako bych se vracel po týdenní dovolené. Tím, že to tu velmi dobře znám, je to jako bych se vracel domů,“ usmíval se trenér, jenž po konci v Karviné vedl na Slovensku Sereď, Skalici a ještě minulý víkend stál na střídačce černohorského týmu FK Decic Tuzi.

„Mám za sebou teď trochu hektické dny, protože jsme museli ukončit smlouvu v Černé Hoře, ale protože jsem tam měl dohodu, která byla nastavená tak, že je všechno možné, tak jsem byl ještě před pár dny tam a nyní už jsem v Karviné,“ popisoval Jarábek.

Do Karviné společně s ním přichází bývalý slovenský obránce a později i trenér Rimavské Soboty či Zlatých Moravců 50letý Branislav Mráz. „Spolupracuje se mnou už delší čas, například v Trnavě i ve Zlatých Moravcích. Je zkušený, má přehled, je to dobrý trenér i člověk. Tím jsem řekl vše,“ vysvětloval volbu asistenta Jarábek.

V Karviné se potká s několika bývalými svěřenci. „Stále je tu Vláďa Neuman, Jirka Ciupa, Rajmund Mikuš, i když ten je teď zraněný. Znám i Domina Holce, kterého jsem taky trénoval. Znám i další, přesto nás nyní čeká rychlé seznámování. A do reprezentační přestávky pak dva zápasy (v sobotu 30. 9. doma s Libercem a za týden v Českých Budějovicích), ze kterých určitě chceme získat nějaké body,“ nastínil Jarábek krátkodobý plán.

Ten dlouhodobější pak zahrnuje záchranu Karviné v lize. „Česká liga má vysokou kvalitu, jde dopředu. Kluci si postup vybojovali suverénně, akorát jim teď nevyšel start. Na práci se těším se, kádr se zdá kvalitní, i když vždy je co zlepšit,“ řekl Jarábek.

Reklama