Hlavní obsah

Klíčem k probrání byla psychika, tuší trenér Dynama. Informace o dění v klubu má od manželky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uf, horor je u konce. Fotbalisté Českých Budějovic po předlouhých osmi soutěžích střetnutí v řadě opět okusili, jak chutná neprohra. Na hřišti Bohemians vybojovali remízu 0:0, a ač zůstávají poslední, alespoň se pomaličku odráží ode dna. „Šli jsme do zápasu s tím, že se musíme nějak odpíchnout,“ pravil kouč Jiří Lerch, jenž společně se svým jmenovcem Kladrubským mužstvo vede od středeční rezignace Tomáše Zápotočného.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenéři Českých Budějovic Jiří Kladrubský (vlevo) a Jiří Lerch

Článek

A nutno říci, že si akce kulový blesk nedopadla vůbec zle. Dynamo konečně na rozdíl od předchozích dvou utkání (0:5 s Plzní, 0:2 s Hradcem) nepůsobilo jako otloukánek. S Klokany sehrálo vyrovnanou partii. Jako kdyby nová dvojice koučů mávla kouzelným proutkem a přičarovala svým svěřencům rvavost a touhu. Ač na přípravu měla pouze dva dny. „Ze zkušenosti vím, že když je hráč psychicky na dně, není schopen ani přihrát. Zapracovali jsme na hlavě, moc prostoru k taktickým změnám nebylo,“ přiznal Lerch.

I přesto ale sestavu společně s Kladrubským překopali. Skvěle zachytal navrátilec v brance Martin Janáček, v obranné čtyřce nastoupili Matouš Nikl, Ondřej Čoudek, Martin Králik a Martin Sladký. Zbrusu nové defenzivní kvarteto obstálo. „Tohle bylo i vynucené,“ vysvětloval kouč Dynama. „Dva hráči, Michal Hubínek a Vincent Trummer, nám na předzápasovém tréninku řekli, že nemohou hrát na sto procent. Tak jsme experimentovali, i když se to nemá. Nikla jsme zkusili na pravém beku, kde patřil k nejlepším hráčům. Vůbec poprvé od zranění naskočil mladý Čoudek. A vyšlo to,“ těšilo Lercha, jehož budoucnost, ostatně stejně jako celého klubu, je ve hvězdách.

Ve středu na rezignaci Tomáše Zápotočného navázal i konec sportovního ředitele Jana Podroužka, navíc se mluví i o koupi Dynama zahraničním investorem. Pokud byste čekali, že přímo v kabině budou vědět více, Lerch by vás vyvedl z omylu. „Vedení s námi nemluvilo, cítilo, že se potřebujeme koncentrovat na zápas. Ale píše se o nás dost. Jsme populární. Informace se dozvídám z tisku, hlásí mi to vždy manželka. Člověk se u toho ironicky celkem baví,“ svěřil se Lerch.

Ten přitom v tandemu s Kladrubský trénoval Jihočechy již ve třetím duelu. Během loňského listopadu dovedli mužstvo po odvolání Jozefa Webera k výhře 3:2 s Brnem a těsné prohře 0:1 se Spartou. Věřili by si tedy na dlouhodobější angažmá? „Když nás hodí do vody, abychom bojovali, budeme bojovat. Nevidím v tom problém. S Jirkou si rozumíme, společně řešíme přípravu i taktické věci,“ reagoval Lerch.

Dále platí, že u Dynama si málokdo může být čímkoliv jist. Takže není vyloučeno ani to, že se na jaře opět dočkáme dvojice trenérů v čele Českých Budějovic…

Reklama