Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Palič. Plzeňský Šulc je v začarovaném kruhu, cestu z něj musí najít jen on sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jako přes kopírák. V každém zápase se zjeví minimálně v jedné šanci, profit z toho je však nulový. S koncovkou se záložník fotbalové Plzně Pavel Šulc prostě nekamarádí. V neděli na Spartě opět „nezklamal", během krátké chvíle zahodil dvě tutovky. Při vedení 2:1 mohl dát Pražanům mat. Jenže jim naopak nabídl možnost k vyrovnání, čehož v nastavení Hložkem využili (2:2). Není Šulcovo trápení v koncovce už případem pro psychologa?

Foto: Sport.cz

Plzeňský palič Pavel Šulc.

Článek

V dorostenecké lize střílel za sezonu klidně patnáct gólů. Má v sobě evidentně cit pro správný výběr místa. Ví, kam se postavit, umí předvídat, kam se odrazí míč. Ale dostat ho do soupeřovy branky mezi dospělými je pro Šulce takřka neřešitelný problém. V lize se trefil pětkrát, v 70 zápasech. Tedy v každém čtrnáctém.

Na ofenzívního hráče nikterak oslnivá bilance. A neobstojí, že mu je teprve jednadvacet let. V evropských ligách válí a rozhoduje zápasy spousta jeho vrstevníků. Na Letné nedokázal skórovat dvakrát ani ze tří metrů, kdy stál sám před brankářem Holcem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Dominik Holec a Adam Hložek oslavují gól na 2:2 během utkání s Plzní.

„Tohle považuju za obrovskou chybu. Že nedal stoprocentní šance, rozhodlo o tom, že jsme na Spartě nevyhráli," zlobil se na Šulce trenér Viktorie Michal Bílek. Máloco ho dokáže nadzvednout, ovšem tohle bylo hodně i na něj. Jeho tým přišel nejen o výhru, ale i o pozici ligového lídra.

„Když jsem na ty situace koukal zezadu, nevěřil jsem vlastním očím. Nedokázali jsme dát gól ani když jsme šli tři na gólmana. Ve mně se to fakt vaří. Tohle nedat je těžké," přisadil si kapitán Lukáš Hejda.

U reprezentanta do 21 let je koncovka dlouhodobý problém, bojoval s ní už za předchozího trenéra Adriána Guľy. „Nemůžeme chtít, aby Šulc rozhodoval každý zápas. Jeho mentalita je správná, v jeho případě se vyplatí být trpěliví, pracovat s ním," vyprávěl Guľa. „Můžeme mu ukázat, jak se měl v šancích zachovat. A pracovat s ním, aby koncovku zlepšil," prohlásil v podobném tónu Bílek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Hejda z Viktorie Plzeň během utkání se Spartou.

Jenže jak neproměněných šancí na kontě nadějného mladíka přibývá, tím víc dostává na frak jeho psychika. Tedy začarovaný kruh. Jak z něho ven? Jak praví lidová moudrost: Nejde-li o život, jde o h...o. Tohle by si měl plzeňský záložník opakovat donekonečna. Jinak se v tom utopí...

Reklama