Hlavní obsah

Komplex Slavia. Zlomí Plzeň ve šlágru neúspěšnou šňůru s mistrem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na sešívané neumí. Fotbalová Plzeň od února 2019 neví, jak chutná výhra nad Slavií. Červenobílí krátce po příchodu čínských financí do klubu převzali od Viktorie vládu nad českým fotbalem, pravidelně ji porážejí. Z posledních osmi zápasů sedmkrát, zbývající duel skončil bezbrankovou remízou. Nakolik je reálné, aby Plzeň v nedělní ligovém hitu neúspěšnou sérii zlomila a druhé Slavii utekla na čtyři body?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kopic z Viktorie Plzeň a Ondřej Lingr ze Slavie Praha

Článek

„Nechci vynášet silné soudy, že Viktorka vyhraje. Ale má doma na to, aby sérii zlomila," tvrdí trenér Karel Krejčí, který Plzeň dovedl v sezoně 2015/2016 k mistrovskému titulu. Předtím v roli asistenta Pavla Vrby zažil její zlatou éru včetně dvou účastí v Lize mistrů. Tenkrát červenobílé Západočeši poráželi i v Edenu, teď z nich mají komplex. Naposledy je zdolali v únoru 2019 (2:0). Od té doby s nimi uhráli jen bezbrankovou remízu, vstřelili jim pouhé dva góly, naopak 14 jich dostali.

Byť Slavia na jaře překvapivě padla s Karvinou a v Liberci, drží si herní kvalitu na solidní úrovni. Naopak Viktoria až na výjimky vítězí v této sezoně často „s odřeným břichem", o jediný gól. Má šanci proti Slavii, která má kvalitativně navrch?

„V Doosan Aréně to ale Slavia neměla ani v posledních zápasech lehké, vyhrávala jen těsně. Teď bude po dvou letech vyprodáno, navíc Slavia nemá v této sezoně nad Plzní herně úplně navrch," upozorňuje Krejčí, který vzápětí vypichuje jednu z výhod Viktorie. A sice, že vzhledem k jednobodovému náskoku se nemusí hnát za každou cenu za vítězstvím.

Vzájemné zápasy (od února 2019)
Slavia-Plzeň 2:0 (liga, říjen 2021)
Plzeň-Slavia 0:1 (finále MOL Cupu, květen 2021)
Slavia-Plzeň 5:1 (liga, květen 2021)
Plzeň-Slavia 0:1 (liga, prosinec 2020)
Slavia-Plzeň 1:0 (liga, červen 2020)
Slavia-Plzeň 0:0 (liga, červen 2020)
Plzeň-Slavia 0:1 (liga, říjen 2019)
Slavia-Plzeň 3:1 (liga, květen 2019)
Plzeň-Slavia 2:0 (liga, únor 2019)

„I bod má pro Viktorku svoji váhu, nechala by Slavii pod sebou. Pokud by pak udržela v posledních třech kolech první místo, v nadstavbě by měla Slavii doma. To by byla pro ni velká výhoda," podotýká nedávný kouč reprezentační jednadvacítky.

Plzeň dlouhodobě razila kombinační styl, s nímž ale po odchodech někdejších opor proti Slavii v posledních třech sezonách vždy narazila. Neseděla jí její agresivita, vysoké napadání. Pod trenérem Michalem Bílkem však může být pro sešívané daleko tvrdším oříškem. Nikam se nežene, nekomplikuje si vzadu situaci, klidně nakopává dlouhé míče. A především poctivě, zodpovědně brání. Což dříve nebývalo. Na podzim sice Slavii podlehla, měla však tři vyloučené hráče.

„Nechci říct, že Viktorka nekombinuje, ale je schopna pomoct si delšími míči nebo standardkami. Je zodpovědná směrem dozadu. Slavia si je vědoma, že půjde o soubojový zápas, nasadí do něj vhodné typy," podotýká Krejčí. „Plán z naší strany je jasný, přistoupit k zápasu se stoprocentní zodpovědností a nasazením. Pak věřím, že ho zvládneme. Rád bych Slavii konečně porazil," citoval klubový web plzeňského záložníka Lukáše Kalvacha, který působí ve Viktorii od léta 2019.

Reklama