Hlavní obsah

Kouče Brna Dostálka vydařený vstup do ligy těší. Jedna vlaštovka ale jaro nedělá, ví dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do nejvyšší soutěže se vrátili po roce, a přestože jim spousta lidí příliš nevěřila, brněnští fotbalisté jsou po dvou kolech zatím příjemným překvapením nového ligového ročníku. Po domácí remíze se Slováckem dokázala Zbrojovka zvítězit 2:0 v utkání blízkých soupeřů v Olomouci, a tak může být trenér Richard Dostálek se vstupem do sezony spokojený.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Trenér Brna Richard Dostálek.

Článek

Čtyři body z úvodních dvou zápasů zřejmě berete, že?

Ano, máme z povedeného vstupu do sezony radost. Zůstáváme ovšem pokorní. Vždyť už v sobotu nás čeká duel s Mladou Boleslaví a pak další velmi těžká utkání se Slavií a na Baníku. Každopádně jsme si ale zvedli sebevědomí.

Co čekáte od sobotního střetnutí s Boleslaví?

Narazíme na velezkušené a dobře poskládané mužstvo s řadou výrazných individualit. Boleslavští mají na kontě zatím dvě remízy, avšak ve Zlíně i doma s Jabloncem měli k výhře blíž. Nečeká nás rozhodně nic jednoduchého. Zvlášť když musíme počítat s tím, že si na nás dají po naší výhře na Hané asi větší pozor.

Upozorňujete svoje hráče při přípravě na utkání na veterána Matějovského, který je i ve čtyřiceti stále tahounem středočeského mužstva?

Rozhodně. Vždyť je to nejlepší fotbalista Mladé Boleslavi, přes kterého jde většina akcí. Umí být neskutečně aktivní, nesmíme mu proto nechat příliš prostoru. Soupeř má ovšem v sestavě i další zkušené osobnosti. Kupříkladu Milana Škodu v útoku, Suchého na stoperském postu či brankáře Polačka. Ideální by bylo, kdyby nám vyšel začátek utkání a chytli se diváci.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Zleva Jan Navrátil z Olomouce, Šimon Falta z Brna, Jan Sedlák z Olomouce během utkání 2. kola nejvyšší soutěže.

Máte radost, že se už začíná v Brně zase mluvit o fotbale mnohem pozitivněji než donedávna?

Pokud tomu tak je, tak pro nás jedině dobře. Samozřejmě že si ale uvědomujeme, že jedna nebo dvě vlaštovky jaro ještě nedělají. Takže naším cílem je navázat proti Boleslavi na předchozí výsledky. Kéž by hlediště bylo co nejplnější. Když bychom duel s Boleslaví zvládli, věřím, že za další dva týdny by mohlo být na Slavii třeba i vyprodáno.

Zatím vám funguje defenzíva, přestože v základní sestavě chybějí předsezonní posily Matejov s Divíškem, kteří dostali na krajích obrany hodně prostoru v přípravě...

Nastupovali docela dost, protože jsme sice věděli o jejich kvalitách, ale přesto jsme je chtěli coby nové hráče vidět. V utkáních se Slováckem a na Hané jsme však místo nich upřednostnili Hrabinu s Granečným, protože oba jsou typy obránců, kteří byli schopni lépe eliminovat rychlostní typy našich úvodních soupeřů. Matejov i Hrabina ale šanci určitě dostanou. Je moc dobře, že máme všechny posty zdvojené.

Mile vás asi překvapuje mladý stoper Endl, který toho na jaře ve druhé lize příliš nenahrál...

My dobře víme, co v Endlíkovi je. (úsměv). Kvůli zranění nám teď vypadl zkušený stoper Štěrba, ale Endl si vede ve středu obrany velmi dobře.

Se Šuralem se vhodně doplňují, že?

Kuba Šural je v našem týmu služebně nejstarší, Zbrojovku nosí v srdci. Měl by obranu řídit. Je moc dobře, že se chopil šance.

Usilovali jste ještě o jednoho stopera...

Pokud vím, tak jednání stále probíhají. Ale máme v záloze také Hlavicu, který si na trénincích vede skvěle a je nachystaný kdykoliv naskočit.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Zleva Denis Granečný a Šimon Falta z Brna, Mojmír Chytil z Olomouce, Jiří Texl z Brna.

Výbornými výkony na sebe výrazně v úvodních dvou ligových kolech upozornil mládežnický reprezentant Ševčík. Nemáte obavy, že o něj ještě v tomto přestupním termínu přijdete?

Kdyby na něj přišla tak lukrativní nabídka, která by klubu výrazně pomohla, může se to asi stát. Na druhé straně by to bylo i pro Zbrojovku určité vyznamenání, že dokážeme vychovat hráče, o které je zájem z větších klubů.

Reklama

Související témata: