Hlavní obsah

Kruh mezi trojicí nejsilnějších se uzavře, tuší experti i sázkaři. Slavia je jasným favoritem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opona jde vzhůru, v sobotu startuje nový ročník fotbalové Fortuna ligy. Podle bookmakerů je největším favoritem na titul Slavia s kurzem 1,75:1, obhájce Sparta má kurz 2,40:1 a Plzeň 10:1. Potíže s udržením mezi elitou bude mít patrně nováček z Karviné (2,1:1), složité to bude i pro Zlín (2,3:1) a Teplice (3,3:1). Slavia v lize naposledy triumfovala v sezoně 2020/21, další rok slavila Viktoria, naposledy pak Sparta. Sázkaři se každopádně jasně přiklánějí k tomu, že kruh mezi trojicí nejlepších týmů se uzavře. Celých 80 % sázek na titul totiž směřuje na stranu sešívaných.

Posily Slavie, kdo má nejblíže do základu- Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Vypisovat kurzy na českou ligu je pro bookmakery tak trochu rutina. Favorité jsou už roky stejní a nejinak je tomu i letos, těsně před startem soutěže. Co může překvapit je, že největším favoritem není mistrovská Sparta, ale Slavia.

„Nevycházíme z jediné sezony. Slavia je dlouhodobě výkonnostně na špičce. Dvakrát sice přišla v dobře rozjeté sezoně o titul, ale očekáváme, že potřetí se jí to nestane," komentuje kurzy Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Sparta na trénink pozvala fanoušky. Předvedly se jim i čerstvé posily James Gomez a Victor OlatunjiVideo: Sport.cz

„Největším favoritem na titul je Slavia, která by po dvou druhých místech měla být nejvíc hladová. Pro obhajující Spartu bude tak trochu novinkou zhuštěný program v rámci účasti v pohárové Evropě během podzimu," souhlasí Roman Kovařík, sportovní expert Fortuny.

„V přestupovém okně sice byli Letenští aktivní, i tak ale zůstává otázkou, jak se kouč Priske vypořádá se ztrátou klíčových opor Kováře a Čvančary, přičemž supi krouží i kolem Vitíka. Slavia je na poháry zvyklá, odchod Juráska se všeobecně očekával, jinak je kádr stabilní a doplněný o několik zajímavých postav. Dá se očekávat, že zejména doma bude tým znovu hodně produktivní a na druhé straně neprůstřelný," dodává.

Sparta jako obhájce titulu bude mít těžkou úlohu loňský úspěch zopakovat. S jistou účastí v evropských pohárech se zvýší počet zápasů a zátěž hráčů. „Na letním přestupovém trhu zatím příliš aktivní nebyla a k výraznému posílení nedošlo. Momentálně ji tedy vidíme jako druhého favorita. Zbývá nám tedy rival z Vršovic," usmívá se Karel Brettschneider, bookmaker Chance.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Také sázkaři zatím nejvíce tipují, že Slavia bude na prvním místě i po 30. kole základní části.

Plzeň, která v poslední sezoně hrála Ligu mistrů, ale na jaře propadla, se bude pod novým trenérem Koubkem snažit znovu narušit pražskou hegemonii. Začíná ale s poměrně vysokým kurzem 10:1. Překvapení bookmakeři neočekávají. Další kluby už mají „mistrovské" kurzy nad hodnotou 100:1. Naopak nejslabší kurzy mají nováček Karviná 3000:1 a v poslední sezoně zachraňující se Zlín 2500:1.

„Uvidíme, co v Plzni vymyslí matador Koubek. Jeho tým má za sebou hodně zajímavou přípravu, ve které nastřílel mraky branek. Zkušený trenér navíc dokáže z minima vytěžit maximum, za určitých okolností tak Viktoria znovu může zatápět i oběma hlavním favoritům," tuší Kovařík.

Pozice Adama Vlkanovy v Plzni- Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Po výměně trenéra se očekává změna herního stylu, která by ofenzivním hráčům Plzně měla svědčit. Záleží také na tom, jak kabina přijme dost autoritativního trenéra Koubka," říká Brettschneider.

Nejlepší střelcem se podle expertů stane pravděpodobně někdo ze Slavie nebo ze Sparty. Jurečka je top favoritem - kurz 4:1, před dalším slávistou Chytilem - 6:1 a Kuchtou ze Sparty - 6:1. Rovněž Micka van Burena řadí bookmakeři vysoko 7:1 a až pak jdou do hry Plzeňáci Durosinmi a Chorý 8:1.

Sázkaři budou jako obvykle sledovat i situaci kolem hlavních trenérů, zejména tedy v kontextu toho, pod kterým se jako prvním rozhoupe židle do té míry, že bude ze své pozice odvolán. Bookmakeři mají v tomto směru největší obavu o Tomáše Hejduška z Karviné a Radoslava Kováče z Pardubic (oba 5:1). V klidu naopak může být Jindřich Trpišovský (25:1) i Brian Priske (15:1).

Reklama