Hlavní obsah

Kuchta střelecky mlčí. Potřebuje lepší servis, góly určitě přijdou, věří Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel jako největší letní posila, na první soutěžní gól v rudém dresu přitom musel čekat až do 10. ligového kola. Zatím se trefil jen čtyřikrát, všechny branky stihl šestadvacetiletý reprezentační útočník Jan Kuchta v první půlce října. Od té doby fotbalová Sparta na jeho střelecké příspěvky marně čeká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Karafiát z Mladé Boleslavi a Jan Kuchta ze Sparty Praha.

Článek

Měl být trumfem, ale delší dobu střelecky mlčí. „Nervózní z toho nejsem. Na druhou stranu je mi jasné, že útočníci potřebují pro své sebevědomí skórovat. Kuchtovi se to v posledních přípravných ani ligových zápasech nedaří. Je ale třeba říci, že tvrdě pracuje jak v tréninku, tak v zápase. Například v Olomouci výrazně pracoval pro tým," poukazuje trenér Brian Priske.

Kuchta se hned v prvním kole nechal vyloučit a kvůli trestu o pět zápasů přišel. Velké očekávání na něj dolehlo o to víc. „Na začátku sezony, když jsme vypadli s Vikingy, jsem si to bral hodně. Tlak jsem až tolik nevnímal, protože jsem si zrušil sociální sítě. Nečetl jsem ani noviny. Tlak byl na mou osobu samozřejmě obrovský, abych byl i pro Spartu prospěšný," popsal útočník, který ve Slavii dosáhl na korunu krále střelců.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske a Jan Kuchta během derby na Slavii.

V posledním utkání s Mladou Boleslaví přihrál na gól Kairinenovi. Ve Spartě zatím odehrál Kuchta třináct kol a s bilancí 4+3 je 20. nejproduktivnější v lize. Ne úplně průšvih, ale čeká se od něj rozhodně větší střelecký příspěvek. Jeho parťák Tomáš Čvančara je o něco lepší (6+2), nejproduktivnějším hráčem týmu nicméně paradoxně zůstává momentálně zraněný obránce Casper Höjer (2+8).

Rozdílový hráč fotbalové Slavie - momentálně Václav Jurečka. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„V některých situacích bychom měli útočníkům poskytovat lepší servis. Pokud ovšem bude Honza takhle pokračovat i nadále a nebude frustrovaný, branky určitě přijdou," ujišťuje Priske.

Bez lepšího servisu těžko najde nového Lafatu, který nastřílí 20 gólů za sezonu. „Mně je útočníků ve Spartě líto, hrát bych tam teď nechtěl. Přijde mi, že moc nedostanou nějaký balon. Přitom Čvančara i Kuchta góloví hráči jsou, ale když se dotknou míče pětkrát za zápas, pak těžko skórují," podotkl David Lafata v pořadu Tiki-Taka na O2 TV Sport.

„Hrají teď jiným stylem, říkají, že na tři útočníky. K tomu je ale sedm dalších obránců... Kdyby to bylo vyvážené... Ale vyhráli, tak je všechno dobré," naznačuje Lafata, že systém 3-4-3 není zrovna pro Kuchtu ideální.

Podstatný je samozřejmě celkový projev týmu, který není v zimních podmínkách ideální.

„Podstupujeme obrovské množství soubojů. Naši tři stopeři absolvují nespočet hlavičkových soubojů, a často proto bojujeme o druhé míče. Musíme být tedy lepší na balonu a vyvarovat se tomu, aby utkání mělo tak vysoký soubojový rytmus," uvědomuje si Priske.

Mužstvo teď chystá na nedělní derby v Ďolíčku. Půjde o duel tabulkových sousedů. Klokani jsou čtvrtí o osm bodů hned za třetí Spartou.

Reklama

Související témata: