Hlavní obsah

Kuchtův neuznaný gól měl platit, penaltu v Olomouci nařídil rozhodčí správně

V sobotním utkání 21. kola první ligy mezi fotbalisty Zlína a Sparty sudí chybně neuznali gól hostujícího Jana Kuchty. Podle komise rozhodčích nešlo určit, zda byl reprezentační útočník v ofsajdu a branka tak měla platit. Při posuzování hry rukou v pokutovém území naopak sudí nechybovali. Rozhodčí podle komise rovněž správně nařídil penaltu pro Olomouc v zápase s Pardubicemi.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Tomáš Čvančara a Ladislav Krejčí mladší ze Sparty se ve Zlíně radují z gólu.

Článek

Kuchta ve Zlíně v 75. minutě po sólu zvýšil na 4:2 pro Spartu, asistent ale signalizoval ofsajd a sudí Miroslav Zelinka branku neuznal. Letenští nakonec udrželi vedení 3:2 a připsali si čtvrtou ligovou výhru po sobě.

"Jednalo se o hraniční situaci. Asistenti jsou instruováni tak, aby v případě podobně hraničních situací ofsajd nesignalizovali. VAR (videorozhodčí) v tomto případě nezasahoval, protože bez použití kalibrované čáry nelze s určitostí rozhodnout, zda se jednalo o ofsajd," uvedl ve videu předseda komise Radek Příhoda.

Sporné situace ve vápně naopak sudí ve Zlíně podle komise posoudili dobře. V osmé minutě Zelinka za stavu 0:1 správně nenařídil penaltu pro Spartu za ruku domácího Antonína Fantiše. "Ruka byla v přirozené poloze vůči pohybu těla," vysvětlil Příhoda.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Václav Procházka ze Zlína a Jan Kuchta ze Sparty.

Naopak pokutový kop pro Zlín odpískal sudí v 57. minutě za stavu 1:3 po ruce Jaroslava Zeleného správně. "Ruka byla nad úrovní ramene a nebyla v přirozené poloze vůči pohybu těla," uvedl Příhoda.

Komise dala za pravdu i sudímu Lukáši Nehasilovi, který v sedmé minutě nastavení nařídil v Olomouci penaltu proti Pardubicím. Obránce Robin Hranáč kopl ve vápně domácího Mojmíra Chytila, jenž následně vyrovnal na 2:2.

Podle komise nechybovali ani rozhodčí v sobotním utkání Bohemians 1905 a Brna. V sedmé minutě správně neuznali kvůli předchozímu zpracování rukou gól domácího Davida Puškáče, na opačné straně o chvíli později zase branka Denise Granečného neplatila kvůli ofsajdovému postavení clonícího Jakuba Řezníčka. V závěru sudí Jan Všetečka správně nenařídil penaltu pro hosty, neboť Adam Jánoš zahrál rukou už mimo hřiště. Utkání skončilo 1:1.

Reklama