Hlavní obsah

Kvalita, zkušenost i možná (ne)baráž. Lafata a spol. předpovídají jabloneckou záchranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší překvapení ve skupině o udržení? Jablonec! Jeho bývalí hráči by ho do spodní části tabulky před sezonou rozhodně netipovali, o jeho záchraně jsou však přesvědčeni. „Kvalitu v kádru mají,“ říká v anketě Sport.cz před startem záchranářských bojů nejlepší střelec v historii Jablonce David Lafata. „Jablonec ani nehraje úplně nejhůř,“ myslí si zase dlouholetý bývalý kapitán zelenobílých Petr Pavlík. „Budou to však mít těžké,“ varuje bývalý kouč Severočechů Vlastimil Palička. A podle Pavla Medynského, který před 28 lety s Jabloncem do první ligy postoupil, může pomoci, že možná ani na žádnou baráž nedojde...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Petr Rada. Archivní foto

Článek

1. Jablonec v posledních čtyřech sezonách skončil dvakrát třetí a dvakrát čtvrtý, proč podle vás letos hraje o záchranu?

2. Udrží se v první lize a proč?

DAVID LAFATA, s 88 ligovými góly historicky nejlepší střelec Jablonce, v jeho dresu hrál v letech 2006-2007 a 2008-2012

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata se fotí s fanouškem.

1. Každá sezona nevyjde podle představ. Nechci rovnou tvrdit, že si o to koledovali, ale po výprodejích každý rok něco podobného asi jednou přijít muselo. A tentokrát prostě nezachytili začátek.

2. Zachrání se a držím jim palce. Věřím, že kvalitu v kádru pořád mají, aby se zachránili. Jen musí být všichni zdraví, aby měl trenér Rada z čeho vybírat.

PAVEL MEDYNSKÝ, s Jabloncem v sezoně 1993/1994 postoupil do nejvyšší soutěže

Foto: FC Slovan Liberec

Staronový asistent Liberce Pavel Medynský

1. Samozřejmě je to pro mě velké překvapení, protože Jablonec se v posledních letech pohyboval nahoře. Myslím, že mužstvo neměli úplně připravené na ligu i evropskou soutěž vzhledem k tomu, že neměli tak široký kádr a nechytili začátek. My jsme s Libercem před dvěma lety začátek soutěže chytili, takže jsme takový problém neměli. Ono je to pak složité. Také se jim zranili někteří hráči a jak je vidět, zatím si s tím poradit neuměli.

2. Jsem přesvědčený o tom, že se zachrání. Má zkušené hráče jako je Hübschman, Malínský, Pilař, Považanec. Myslím, že dva zápasy vyhrají a jsou z toho venku. Navíc nějaký týden už fotbal dělám a myslím, že ani žádná baráž nebude, když nebude moct postoupit béčko Sparty a další tým možná ani nebude chtít... Nechci dělat Sibylu, ale podle mě spadne jen jeden tým a jen jeden také ze druhé ligy postoupí.

PETR PAVLÍK, bývalý kapitán Jablonce, odehrál za něj 116 zápasů v první lize

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jablonecký Petr Pavlík (vpravo) se snaží zastavit sparťana Václava Kadlece. Archivní foto

1. Určitě se mi na to jako bývalému Jablonečákovi dobře nekouká. Je tam určitá obměna kádru a posily ne vždy musí vyjít. Někdy se trefíte do černého, někdy ne. Ale u nich je to hlavně o proměňování šancí. Pak si kluci nevěří, dostanou se pod nějakou deku a zápas, který mají jednoznačně 3:0 vyhrát, prohrají. Možná i po úspěšných letech mohlo u některých hráčů dojít k uspokojení.

2. Věřím, že ano. Rozhodně jsou tam horší mančafty než Jablonec. Mají i zkušeného trenéra, byť ten to za ně neodehraje. Starší hráči by si to měli trochu ohlídat, aby se jezdilo po zadku a výsledky přijdou. Myslím, že celkově Jablonec ani nehraje úplně nejhůř, určitě nepatří do míst, na jakých v tabulce je. Doufám, že to kluci okolo Tomáše Hübschmana zvládnou a zachovají ligovou příslušnost do dalších ročníků, nejen toho dalšího.

VLASTIMIL PALIČKA, bývalý trenér Jablonce v letech 2001-2003, vedl ho v 71 zápasech

Foto: Profimedia.cz

Vlastimil Palička ma archivním snímku.

1. Hlavní příčinu vidím v tom, že se proti nim otočil úspěch, když se dostali do základní skupiny Konferenční ligy. Zápasový kolotoč byl pro ně hodně náročný i vzhledem k tomu, že Jablonec nemá tak široký kádr v potřebné kvalitě jako Slavie. Trochu je to v lize dohnalo. Další věcí je těžký terén na jejich stadionu, byť by na něj měli doplácet spíš soupeři, kteří na něj nejsou zvyklí. Svou roli může hrát i situace kolem pana Pelty, která může na někoho působit, ovšem to jsou jen mé spekulace. Na první místo bych dal sportovní stránku, zápřah pro hráče byl velký.

2. Jedna věc je, co bych si přál, a druhá je realita. Určitě bych jim to přál, ale budou to mít těžké. Teplice se v poslední době daly dohromady, podle mě se udrží. Karvinou považuji za jistého sestupujícího, takže zbývají Pardubice a Bohemians. Myslím, že Jablonec se baráži vyhne. Petr Rada je tak zkušený trenér, že si dokáže pohlídat atmosféru v kabině, což je klíčové. Podle mě mají i zkušené mužstvo, které se z psychicky těžkých zápasů nepodělá.

Reklama

Související témata: