Hlavní obsah

Kvůli dluhu za nájem Bazalů nedostal Baník 15 miliónů

Pavel KarbanPrávo

Ostrava odložila vyplacení 15 miliónů ve formě dotace fotbalovému klubu Baník Ostrava. Důvodem je pohledávka za nájem na Bazalech přes 800 tisíc korun. Klub tak porušil jednu z podmínek, bezdlužnost vůči městu nebo jeho městským společnostem, pro příjem dotace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Baníku Ostrava.

Článek

„Město eviduje vysokou pohledávku za nezaplacený nájem na Bazalech," potvrdil náměstek ostravského primátora Lumír Palyza (ČSSD). Dodal, že klub neplatil nájem už i v minulosti a dlužnou částku uhradil vždy až z dotace. Petr Šafarčík, předseda představenstva FC Baník Ostrava uvedl, že pozastavení dotace považuje klub za dočasné. „Vzhledem k tomu, že zastupitelé se tímto bodem budou zabývat na březnovém zasedání, vidíme ještě dostatečný časový prostor pro narovnání všech sporných záležitostí. Chce to však již začít neprodleně jednat," podotkl.

Podle informací Práva je problémů mezi Baníkem a městem však víc. Například výše nájemného za Bazaly. Znalecký posudek ze září 2013 totiž uvádí, že Baník by měl platit nájemné necelých 300 tisíc měsíčně. Skutečnost je ale jiná, klub platí jen 130 tisíc za měsíc. „Na město přešla stará nájemní smlouva mezi akciovou společností Bazaly a Baníkem ve výši 130 tisíc s tím, že pravděpodobně od září 2013 se tímto nikdo nezabýval a rada v minulém volebním období nájem schválila," vysvětlil Palyza, proč klub platí méně, než by měl a doplnil, že výší nájemného se v současné době zabývá legislativně-právní odbor magistrátu.

Baník žádá po městu přes 2 milióny

Bodem sváru jsou i provedené změny na Bazalech. Podle nájemní smlouvy totiž v případě, že na majetku města budou provedeny změny, musí je nejprve odsouhlasit majitel, to je město Ostrava. Pokud tak neučiní a klub přesto změny provede, hrozí mu až padesátitisícová pokuta za každou změnu. „Baník k úpravám nedostal souhlas od kompetentních orgánů města. Celou věcí se zabývají naši právníci. Ve všech ohledech budeme postupovat s péčí řádného hospodáře a já nemohu vyloučit další právní kroky," nastínil náměstek primátora.

Částky, které Baník žádá po městu proplatit, převyšují podle Šafarčíka 2 milióny korun. „Oprávněnost jejich výše byla několikrát prověřována a odsouhlasena, městem však dosud neuhrazena. Nedořešením těchto problémů navíc město dle našeho názoru nesplňuje od loňského roku podmínky vyplývající z nájemního vztahu mezi námi. Proto jsme do vyřešení problematických vztahů pozastavili placení nájemného a snažili se dojednat smírné řešení, bohužel zatím bez výsledku. Je však zcela zřejmé, že celkové saldo vzájemných závazků a pohledávek je ve prospěch Baníku," avizoval předseda představenstva FC Baník Ostrava s tím, že nedořešeny jsou například investice pro získání licence stadiónu či plnění pojistné události po loňském utkání s pražskou Spartou.

Reklama

Související témata: