Hlavní obsah

Lavička i po blamáži trenérem Sparty zůstává, personální změny se na Letné odkládají

Praha

Po blamáži na evropské pohárové scéně ke stínání hlav na pražské Letné nedošlo. Trenér Vítězslav Lavička i po vyřazení Sparty ve 2. kvalifikačním předkole Evropské ligy se švédským Häckenem koučem zůstává, v jeho realizačním týmu rovněž nedojde ke změnám, ba ani hráčů se čtvrteční ostuda nedotkne. Tedy zatím... "Jde o obrovské selhání, ale v této vypjaté atmosféře nebude vedení klubu přijímat rozhodnutí o personálních změnách," praví se v prohlášení sparťanského vedení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězslav Lavička trenérem Sparty zůstává.

Článek

Už po nerozhodném výsledku v prvním střetnutí před týdnem na Letné se v kuloárech spekulovalo, že kouč Lavička je v ohrožení. Po čtvrteční blamáži ve Skandinávii mu visela nad hlavou oprátka.

Zvláště, když sám otevřeně přiznal svůj díl viny na obrovském selhání. „Všechny jsme zklamali, je to neúspěch celého klubu. Cítím za něj plnou zodpovědnost," přiznal hned v Göteborgu, přičemž narážel nejen na prohru a vyřazení, ale i na způsob hry, jímž se jeho tým prezentoval.

Omluva adresovaná fanouškům

"Vedení Sparty je hluboce zklamáno nejen vyřazením z Evropské ligy, ale také způsobem, jakým mužstvo nezvládlo klíčový dvojzápas celé sezóny," ztotožnila se s trenérem klubová generalita, která se omluvila všem fanouškům očekávajícím lepší výkony i výsledky.

K personálním změnám však na Letné nedojde. Ani v realizačním týmu, ani v hráčském kádru či sportovním vedení klubu.

Tedy, zatím nedojde k takovým rázným řešením, jaké třeba zvolil někdejší letenský vládce Petr Mach, který trenéra Karola Dobiaše na minutu vyhodil poté, co vypadl se Spartou rovněž ve Švédsku v kvalifikaci o Ligu mistrů, z níž Mach očekával přísun desítek miliónů. Jen mimochodem - Sparta tehdy skončila rovněž v Göteborgu, jenže na mnohem věhlasnějším a silnějším IFK.

Na generálního sportovního manažera Jozefa Chovance ostatně katovská sekera rovněž dopadla. Po vyřazení s rumunskou Vasluií ho současné vedení z funkce rovněž odvolalo, i když až po půl roce, kdy dělalo účet za uplynulými měsíci.

"Z pohledu vedení klubu nesou za tento neúspěch odpovědnost nejen hráči, ale i sportovní vedení v čele s realizačním týmem. Přestože byly splněny přestupové priority realizačního týmu a celkově byla poskytnuta maximální podpora, došlo hned v úvodu k obrovskému selhání," reaguje tentokrát na vyřazení sparťanská generalita.

Inkriminovaným dnem 18. srpen

"Navzdory tomuto kritickému hodnocení a závažnému selhání nebude vedení klubu přijímat v této vypjaté atmosféře a po odehrání tří soutěžních utkání rozhodnutí o personálních změnách v realizačním týmu, sportovním vedení, nebo hráčském kádru. Důsledky ze stávající situace však budou vyvozeny. Fanouškům je klub oznámí ve druhé polovině srpna po vyhodnocení výsledků a výkonů v následujícím období," praví se v komuniké, kde je jako jednoznačný cíl Sparty v této sezóně proklamován zisk mistrovského titulu.

Onim inkriminovaným datem bude pro trenéra Vítězslava Lavičku 18. srpen, kdy se jeho tým představí na hřišti mistrovské Viktorie Plzeň.

Po loňském střetnutí vzplála spousta emocí a vášní, což nakonec vyvrcholilo demonstrativním pochodem majitele Sparty Daniela Křetínského na Strahov a předáním proslulé černé kabely šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi. Do dnešního dne se neví, co vlastně obsahovala.

Po letošním 18. srpnu těžko Křetínský podobnou formu protestu zvolí, ale jisté je, že v případě nezdaru v Plzni bude Lavička v prekérní situaci a vážném ohrožení.

Udělala fotbalová Sparta dobře, že po vyřazení z Evropské ligy neodvolala trenéra Lavičku?
Ano
74,3 %
Ne
14,2 %
Až čas ukáže
11,5 %
Celkem hlasovalo 5034 čtenářů.

Reklama

Související témata: