Hlavní obsah

Léčba Hapalem? Pro Spartu úžasná varianta, ujišťuje jeho bývalý svěřenec

Během úterního dopoledne dorazil v doprovodu Radoslava Kováče na Letnou a teď se horečně jedná, aby trenér Pavel Hapal mohl fotbalovou Spartu převzít již na odpoledním tréninku. „Pro Spartu je úžasnou variantou,“ říká na adresu dosavadního kouče slovenské jedenadvacítky internacionál Jan Rajnoch, který pod Hapalem působil v Mladé Boleslavi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Rajnoch na archivním snímku v dresu Olomouce při utkání na hřišti Sparty.

Článek

Andrea Stramaccioni a jeho italský realizační tým už jsou minulostí. Pavel Hapal má být trenérem, který se pokusí dát rozhašenou Spartu do pořádku.

„Úžasná varianta. Pavel je určitě trenér, který by měl Spartě dokázat pomoci. Je to úžasný člověk, který má k hráčům lidský přístup a komunikuje s kabinou, což si myslím, že za trenéra Stramaccioniho moc nebylo," líčí Jan Rajnoch.

Odchovanec Sparty poznal trenéra v Mladé Boleslavi, kde Hapal působil v sezóně 2008/09.

„Nemusí používat žádné zvláštnosti a netradiční tahy. Podstatné je, jaký je jako člověk, jaký byl už jako hráč. Věřím, že dokáže situaci zklidnit a tým posunout dál," argumentuje Rajnoch, který po ukončení vrcholové kariéry fotbal komentuje.

Druhé místo ještě není ztracené

Letenští chtějí zpátky do Ligy mistrů, ale milionářská soutěž se jim znovu vzdaluje. Z pátého místa tabulky ztrácejí na druhou Slavii, která drží místenku aspoň do předkola, pět bodů.

Hapal dokázal do Ligy mistrů dovést Žilinu, kuriózně právě na úkor Sparty. Dotáhne tam jednou i ji...?

„Zatím těžká otázka. Věřím, že Pavel Hapal mužstvu pomůže a Sparta ještě o druhé místo na jaře zabojuje. Teď už je dost málo času, ale od příští sezóny by měla Sparta zase fungovat normálně," očekává Rajnoch.

Opře se o charakterní hráče

Experti logicky upozorňují, že po Stramaccionim, který na Letné shromáždil přebujelý kádr s armádou cizinců, bude mít kterýkoliv trenér velmi těžkou roli, aby dal mužstvo do pořádku.

„Musí se samozřejmě co nejrychleji seznámit s kádrem. Ale Pavel určitě Spartu sledoval a jeho kamarád Radek Kováč mu jako asistent hodně pomůže. Hapal je chytrý trenér, který bude sázet především na charakterní hráče," přemítá Rajnoch.

Stramaccioni rozhodně nebyl šťastnou volbou. Dost možná tak i do budoucna negativně ovlivnil náhled na zásadní otázku, zda velký český klub může posunout dál zahraniční trenér.

„Úplně bych takovou cestu ještě nezavrhoval. Je jasné, že Spartě první experiment nevyšel. Momentálně přichází Hapal a uvidíme, jak se situace vyvine. Zatím je hodně předčasné předvídat, co bude za pár let," říká Rajnoch.

Reklama