Hlavní obsah

Výsledek tendru schválen, ligový fotbal cílí na půl miliardy za sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až 500 milionů korun, tedy půl miliardy. Taková je cena za všechna práva vysílání první a druhé ligy, k níž se hodlá dopracovat Ligová fotbalová asociace (LFA). Ligové grémium v úterý schválilo výsledky tendru na audiovizuální vysílací práva, díky nimž může ročně získat přes 430 milionů korun. Na jaře proběhnou ještě vedlejší tendry týkající se třeba práv na sestřihy vysílané na webových stránkách.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Kuchta ze Sparty Praha a Igoh Ogbu ze Slavie během derby.

Článek

Kluby mohou být spokojené. Cena ligových práv stoupne trojnásobně.

„Jsme příjemně překvapeni, na jakou úroveň jsme se dostali. Byl bych rád, kdybychom atakovali částku 500 milionů korun se vším všudy za sezonu,“ pochvaluje si Dušan Svoboda, předseda LFA.

Výběrové řízení na audiovizuální práva pro první a druhou ligu bylo vypsáno na příštích pět sezon od nadcházejícího ročníku 2024/25. Nejvyšší soutěž bude přenášet dosavadní vysílatel O2 TV, práva pro streaming na svém webu pro účely kurzového sázení získala společnost Betano a práva na druhou ligu Pragosport.

Kluby první a druhé ligy se každopádně mohou těšit na milé přilepšení do rozpočtů. Podlé zákulisních zpráv podala O2 TV nabídku přes 300 milionů korun a Betano zhruba 120 milionů korun.

Jednotlivé částky nebudou oficiálně zveřejněny. „Jediným kritériem byla maximální cena,“ usmívá se Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel LFA.

„Úspěch budeme hodnotit až na závěr včetně tendru na titulárního partnera ligy,“ dodává Svoboda.

Výběrové řízení na titulárního partnera nejvyšší soutěže by podle jeho slov mělo přijít na řadu přibližně v únoru a březnu. Aktuálně liga nese název sázkové kanceláře Fortuna, s níž má LFA smlouvu do léta příštího roku.

Ve hře jsou ještě zbytková práva, na něž bude ve shodném období vypsán další tendr. Půjde o vysílání sestřihů na internetu, bettingová a televizní práva pro zahraničí plus další.

„Zatím řešíme jejich definici,“ avizuje Hajný.

Fotbal teď těží ze soupeření sázkových kanceláří. „Hodně nám pomohlo konkurenční prostředí vstupem Betana na český trh. Co se týká televizního vysílání, subjektů tady není stále tolik, jak bychom si přáli, aby tam mohl být konkurenční boj také takový,“ poukazuje Svoboda.

Podmínkou pro televizního vysílatele bude nadále zajištění záběrů pro VAR a nově také kalibrovaná ofsajdová čára. „Podařilo se nám uspět v dalším klíčovém výběrovém řízení, kde jsme prokázali, že O2 TV jako jediná televize dokáže splnit nejpřísnější kritéria pro výrobu přenosů a podporu všech klubů Fortuna ligy. Pro diváky jsme vybojovali i v příštích letech nejsledovanější fotbalový obsah, který dnes můžeme mít. Česká fotbalová liga ideálně doplňuje další prémiovou nabídku jako je Liga mistrů, anglická Premier League, německá Bundesliga či španělská La Liga,“ říká Anna Lenerová, šéfka obsahu společnosti O2.

Jak Václav Pilař a Ladislav Krejčí ovlivňují Hradec Králové. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Fanoušci si díky multidimenzi mohou vybírat jakýkoliv zápas, dočkají se dalších sezon populární zábavné show TIKI-TAKA nebo zápasových studií a magazínů. Díky investicím O2 TV dostanou významný impuls také jednotlivé ligové kluby.

„Již dnes je O2 TV dostupná pro téměř 800 tisíc zákazníků, sledovanost překonává historické rekordy. Ukazuje se, že naše prémiové kanály nabízejí unikátní možnosti pro reklamní zadavatele a také pro ligové kluby, kterým významně pomáháme. Díky O2 TV získají výrazně více financí, které mohou investovat do rozvoje mládeže, vylepšení stadionů či do fanouškovských aktivací. Troufám si tvrdit, že nyní budeme patřit k největším podporovatelům českého sportu,“ poukazuje Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.

Grémium také schválilo, že další sezona první ligy začne 20. července příštího roku. Jarní fáze odstartuje 1. února 2025 a nadstavbová část vyvrcholí 24. a 25. května.

Přehled fotbalových soutěží s nejdražšími vysílacími právy
LigaČástka za sezonu (v miliardách Kč)Počet týmů
1. anglická45,720
1. a 2. německá26,236
1. španělská24,120
1. italská21,920
1. a 2. francouzská14,138
MLS5,830
1. brazilská4,820
1. portugalská3,918
2., 3. a 4. anglická3,372
1,. 2. a 3. japonská2,960
1. nizozemská2,618
1., 2. a 1. ženská belgická2,542
1. a 2. chilská232
1. a 2. turecká1,8838
1. saúdskoarabská1,7818
1. polská1,7718
...
1. a 2. česká0,43*32

Reklama