Hlavní obsah

Limberský o šlágru na Letné i vztahu s Vrbou. Fanoušci Sparty, moc vám děkuju, provokuje ikona Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zápasy se Spartou sice góly nerozhodoval, přesto se mluvilo především o něm. Pro letenské fanoušky je totiž persona non grata. Jejich hanlivý pokřik Limberský, ty jsi hovado, už prakticky zlidověl. V neděli večer bude na stadionu Sparty ikona fotbalové Plzně David Limberský poprvé chybět, v létě ukončil kariéru, dohrává ji v třetiligových Domažlicích. V rozhovoru pro Sport.cz se vrací k třaskavým bitvám s Pražany, popisuje vztah ke kouči Pavlu Vrbovi a odhaduje, jak dopadne nedělní šlágr.

Foto: Sport.cz

Bývalý obránce Plzně David Limberský.

Článek

Co ve vás zápasy se Spartou evokují?

Od prvního titulu Plzně do vzestupu Slavie jsme bojovali o titul vlastně jen se Spartou. Byla pro nás největším rivalem, nikdo nechtěl proti ní prohrát jediný souboj. Některé zápasy nebyly až tak koukatelné, na hřišti to byla často válka. Vlastně i v hledišti.

Měl jste na Letné těžký život. Fanoušci vám za větu o koupených titulech dávali, co proto. Přesto, litujete, že atmosféru na Letné už nikdy nezažijete?

S Domažlicemi můžu, ale asi stěží. Museli bychom dojít minimálně do třetího kola, kdy už při losu týmy z nižších soutěží nemají automatickou výhodu domácího prostředí. Ale nelituju toho. Zápasy se Spartou mě moc bavily, užíval jsem si je. Spoustu z nich jsme vyhráli, mám příjemné vzpomínky.

I na ty pokřiky?

Samozřejmě, ty si také pamatuju. Není rozhodně nic příjemného, když vám spílá celý stadion. Tohle nemůžete jen tak hodit za hlavu a dělat, že se vás to nedotýká. Ale jeden pokřik je super, vzali ho za svůj plzeňští fanoušci. Limberský, ty jsi hovado, se mi vyloženě líbí, je skvělý. Takže: Sparťanští fanoušci, moc vám děkuju, že jste ho vymysleli.

Zlatou plzeňskou partu kolem vás, Horvátha, Petržely a dalších, stvořil nynější trenér Sparty Pavel Vrba. Když se rivalovi upsal, pokáral jste ho. Už jste ho vzal na milost?

Asi kdyby šel i do druhého pražského klubu, těžko bych mu už odpouštěl. (směje se) Ale jsme spolu v pohodě, máme hezký vztah. Věřím, že nám vydrží po zbytek našeho života.

Jste s ním v pravidelném kontaktu?

Voláme a píšeme si často. Před vzájemným zápasem ale ne, nebylo by to vhodné. Po něm si ho ale určitě spolu zhodnotíme.

Zvedl Vrba Spartu?

Vrbičův rukopis je patrný. Podpora krajních obránců, rychlý přechod dopředu. Jede si pořád svoje, ordinuje recept, který ho udělal úspěšným. Bude se chtít se Spartou první Viktorce bodově přiblížit. Věřím, že se mu to nepovede.

Může utkání napovědět o mistrovských šancích obou týmů?

Myslím, že ještě ne. Bude ale každopádně dobrým znamením pro mužstvo, které zápas zvládne. Pro Viktorku by bylo skvělé, kdyby neprohrála, dodalo by jí to další sebevědomí.

Je pro Plzeň pozitivní psychologický moment, že i v případě porážky zůstane před Spartou? Má před ní čtyřbodový náskok.

Na hřišti tohle rozhodovat nebude. Samozřejmě je super, že má Viktorka tolik bodů. Před sezonou by byla šťastná za jakékoli pohárové umístění, nakonec hraje o titul. Co se týče ligy, jede hodně nad plán. Právě tohle by mohla být její výhoda, nemusela by být tak pod tlakem jako Sparta nebo Slavia.

Váš tip?

Pokud bude hrát Viktorka poctivě dozadu jako doposud, mohla by vyválčit nějaký bod. Je nechutná pro každého soupeře.

Vyhrála v této sezoně 12x o jeden gól, herně nezáří. Jak se vám na současnou Plzeň kouká?

Je vidět, že kluci vycházejí z kvalitní obrany. A věří si, že aspoň jeden gól dají. Vždycky se říká, že základem je obrana, Plzeň tohle nyní plní. Samozřejmě ne každý zápas její byl líbivý, ale účel světí prostředky. Líbí se mi, že tam je disciplína, řád. Jeden bojuje za druhého.

Bude mít na Spartu pozitivní dopad středeční triumf 2:0 nad Slavií v Mol Cupu? Pokud by šla na Plzeň po mizerném výkonu v Budějovicích (0:0), byla by možná nervóznější.

Někdy vás dobrý výsledek nakopne, někdy vás zase namotivuje na maximum snaha odčinit neúspěch. Sparťani budou tvrdit, že je výhra nad Slavií naladila, ale v samotném zápase se tohle neprojeví. Tam rozhodne aktuální forma, taktické záměry. Kdo dá první gól, bude na koni. Věřím, že ho dá Viktorka.

Reklama

Související témata: