Hlavní obsah

Lischka se těšil na Letnou, odjížděl zklamaný. Neúspěšný návrat, smutnil po prohře Baníku

V Baníku od začátku sezony hostoval, v zimě se na skok vrátil do Sparty, za pár týdnů ho ostravský klub nakonec za částku okolo 15 milionů korun koupil do svých řad napevno. V sobotu se vrátil fotbalový obránce David Lischka na Letnou jako soupeř, odehrál celý zápas, ale radost neměl. Sparta porazila Baník 2:1. „Neúspěšný návrat,“ vydechl Lischka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lischka z Baníku během utkání na Spartě.

Článek

Na Spartu se David Lischka těšil. „Strašně moc. Zažil jsem tu nějaké roky, na které rád vzpomínám. Bohužel jsme tady prohráli," litoval čtyřiadvacetiletý stoper po prohře Baníku Ostrava na pražské Letné.

Hosté přitom začali výborně, od 8. minuty vedli po brance Jaroslava Svozila po rohovém kopu. „Nastal ideální scénář, který jsme si představovali. Bohužel jsme vedení neudrželi moc dlouho," bilancoval Lischka.

Sparta také udeřila po standardních situacích. „Takové góly nemůžeme dostávat, připravovali jsme se na to. Je to o zodpovědnosti každého hráče, kdo má koho hlídat," prohlásil důrazně.

Navíc gól na 2:1 vstřelil vzrůstem nevelký Tomáš Wiesner. „Ano, patří k nejmenším hráčům. Nevím, co se tam stalo, neviděl jsem tu situaci opakovaně. Ale určitě by se nemělo opakovat, že nám tam hráč takhle vyplave sám a zakončí," láteřil Lischka, který si něco vysvětloval s brankářem Janem Laštůvkou po první obdržené brance. „Připravovali jsme na to, jak Sparta standardní situace zahrává, já vystupoval na půl cesty a bylo už pozdě," líčil.

Ve druhé půli pak odvracel pumelici Caspera Höjera na roh. Pak hasil situaci, kdy míč poskakoval v malém vápně po průniku Tomáše Čvančary. V další akci vůbec nestihl zareagovat na sprint střídajícího Lukáše Haraslína, ale branka z toho nebyla. V samém závěru se vytáhl do útoku.

I Baník měl své šance, za stavu 1:1 vychytal Milan Heča pokus Ladislava Almásiho. „Na Spartě si soupeř moc šancí nevypracuje. To, co má, musí proměnit. Kdyby se nám to povedlo, mohlo se utkání vyvíjet jinak," věděl Lischka.

Trenér hostí Ondřej Smetana prohlásil, že jeho soubor nedostali pod tlak jen hráči Sparty. Pohled přímo ze hřiště? „Tohle nechám na trenérovi," odvětil Lischka.

Ostravskému týmu se na stadionech silných soupeřů dlouhodobě nedaří. Doma s Plzní, Slavií a Spartou dokázal v této sezoně remizovat, venku prohrává. „Rozdíl je v domácím prostředí, do Ostravy se nerado jezdí. Sám jsem to zažil z pozice soupeře," nastínil stoper Baníku.

„Ty kluby jsou ale jistě v něčem dál. Musíme se jim vyrovnat bojovností. Ale jsou tam, kde bychom chtěli být my třeba příští sezonu nebo v dalších letech. Doma jsme se všemi mohli vyhrát, ale ještě nám něco chybí," podotkl Lischka.

Reklama

Související témata: