Hlavní obsah

Baník na Letné prohrává, Sparta ještě cítí šanci na titul. Vzepřou se Ostravští okolnostem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když má fotbalový Baník Ostrava ukázat svůj progres na půdě jednoho z týmů elitní české trojky, končívá tenhle test neslavně, nezřídka i průšvihem. Na Spartě prohrál v posledních sedmi ligových zápasech. V sobotu se na Letné obě slavné značky střetnou zase. Jak moc soubor trenéra Ondřeje Smetany potrápí domácí, kteří ještě nevzdávají boj o titul, a proto potřebují nutně vyhrát?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Almási z Baníku Ostrava oslavuje gól na 2:0 během utkání na hřišti Bohemians 1905.

Článek

V srpnu 2014 zvítězil Baník Ostrava na Spartě, ovšem od té doby v lize na jejím hřišti nebodoval. Je zajímavé, že oba týmy proti sobě na Letné nastoupily za zmíněné období i třikrát v domácím poháru, Baník postoupil jednou (v říjnu 2017) po penaltovém rozstřelu. Proti tradičnímu rivalovi se mu obecně nedaří, ani v sobotu nebudou Ostravští favoritem.

„Věřím, že jsme během pauzy vyčistili hlavu a potrénovali na určitých věcech. Motivace musí být velká: hrajeme na Spartě a proti týmu, který je před námi v tabulce. Můžeme překvapit, uděláme vše pro to, abychom uhráli dobrý výsledek. Nesmíme být bojácní, důležité je, abychom dokázali být pro branku soupeře nebezpeční. A pokud si vytvoříme šance, samozřejmě je proměňovat," burcuje Tomáš Galásek, asistent ostravského trenéra.

Baník bude chtít odčinit poslední výbuch v derby s Karvinou a také si zvednout sebevědomí tím, že proti silnému týmu venku něco uhraje. Ostravský klub se etabluje v elitní šestici, která bude mezi sebou hrát ve skupině o titul, posouvá se, ale má výkyvy.

„Když si vzpomenu, jaké dostal Baník góly s Teplicemi, všechny byly po rychlých protiútocích, což není náhoda. Pozoruji, že trenér Smetana chce hrát aktivně, progresivně, ofenzivně, ale je otázka, jestli jsou tohle jeho hráči momentálně schopní plnit," podotýká zkušený trenér Vlastimil Palička.

„V zimě se udála v kádru Baníku řada změn, klub je ve fázi budování, přerodu. Vše si musí sednout, na nejlepší to nyní ještě nestačí. Třeba příští sezona bude úspěšnější. Baníku by pomohlo, kdyby se dostal do evropských pohárů a v nich čerpal zkušenosti, které mu zatím chybí," dodává bývalý kouč Opavy, Jablonce, Olomouce či Zlína.

Hložek má hrát blíž k bráně, Sparta mu to vzala, myslí si Václav Němeček v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Vyzdvihuje práci ostravského trenéra Ondřeje Smetany. „Vidím ji velice pozitivně a do budoucna představuje pro Baník skvělou variantu. Velice ho uznávám, už udělal pro Baník hodně, aby měl tvář a herní vizi," oceňuje Palička devětatřicetiletého stratéga. „Ale i jemu zatím chybí více zkušeností."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Baníku Ostrava Ondřej Smetana.

Baník se na souboje s českou elitou vždy těší, oplývá sebevědomím, výsledky pak ale nepřicházejí. Navíc Sparta stále věří, že hraje o titul, pořád po něm baží. Plzeň se Slavií hrají v neděli proti sobě, takže je jasné, že ztratí minimálně jeden z konkurentů, při remíze oba. To Letenské doma požene.

„Pořád šanci cítí, mohou se přiblížit. Udělají maximum pro to, aby získali tři body. Myslím, že zkušenost, sebevědomí i odhodlání budou na straně Sparty," předpovídá Palička, že parta kolem Adama Hložka sobotní duel zvládne.

Smetanova družina v lize bodovala v posledních deseti zápasech venku, naposledy u soupeře padla v srpnu na Slavii. Drsně 0:4.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice