Hlavní obsah

Listkiewicz: Ani video nepomůže. Hra rukou bude kontroverzní vždycky

Praha

Rukááá! Celý stadión burácí, jen muž s píšťalkou nic nevidí... Výjev, který se ve fotbalových soutěžích opakuje víkend co víkend, týden co týden. Posuzování sporných okamžiků přitom ovlivňuje i bitvu o český titul. „Posuzování hry rukou bude kontroverzní vždycky,“ říká na rovinu Michal Listkiewicz, polský šéf českých sudích.

Foto: O2 TV Sport

Roman Hrubeš jako první videorozhodčí usedl do přenosového vozu společnosti O2.

Článek

Michal Listkiewicz o rozhodčích

Elita českých sudích se sešla v pražském sídle FAČR na Strahově, součástí semináře je i rozbor sporných situací z minulých ligových kol. A hra rukou se propírala v poslední době hned několikrát.

„Jde o problém interpretace příslušného pravidla. Známe příklady také z Ligy mistrů, kdy se třeba italský rozhodčí s anglickým kolegou na posouzení shodné situace neshodnou," poukazuje Michal Listkiewicz.

„Neočekávaný míč je pro jednoho do dvou metrů, pro druhého do metru a půl. Ale fotbal přece není matematika! Hrají ho živí lidé, přináší živé situace. Když stejnou situaci ukážete pěti lidem, tři řeknou ruka a penalta, dva budou tvrdit, že ruka byla, ale penalta být nemá..."

Ani video věčný spor neodstraní

Proto zkušený bývalý polský arbitr tvrdí, že hraní rukou bude problémem navždy. „A přetrvá i po zavedení videa. Videorozhodčí řekne penalta, hlavní bude trvat na svém, že penaltu nenařídí," představuje si Listkiewicz.

Shodou okolností, hlavním tématem příštího semináře českých rozhodčích 13. dubna bude právě hraní rukou. „Naší snahou je, aby byla shodná interpretace," avizuje šéf komise.

Královec se bude školit v Asii

Zavedení videa ovšem podporuje. „V Evropě se deset až dvanáct zemí stalo lídry projektu. Jsem rád, že FAČR mezi ně patří," libuje si Listkiewicz.

Od jara se v české lize školí videorozhodčí v takzvaném režimu off-line.

„Nemohou k monitorům sednout a hned rozhodovat. Potřebují získat zkušenosti. Proto třeba Pavel Královec vyrazí na šampionát dvacítek do Koreji. Pro mistrovství světa v Rusku by už pak byl jako videorozhodčí vyškolený. Během turnaje by tedy mohl zápasy střídavě řídit jako hlavní a pak zase pomáhat u videa," maluje si Listkiewicz další posun české rozhodcovské jedničky.

Reklama

Související témata: