Hlavní obsah

Loni překonal rakovinu, teď vstřelil premiérový ligový gól. Docením ho později, tvrdil mladý záložník Baníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen korigoval porážku ostravského Baníku v Brně, přesto to byl nejen pro něj mimořádný okamžik. Osmnáctiletý záložník Matěj Šín, který loni překonal rakovinu a vrátil se k fotbalu, si připsal po Fleišmanově centru premiérovou trefu v nejvyšší soutěži. Jeho tým i tak padl na stadionu Zbrojovky 1:2.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ostravský Matěj Šín (vlevo) v souboji Lukášem Rogožanem z Brna.

Článek

Do zápasu tradičních soupeřů naskočil za stavu 2:0 pro domácí v 66. minutě, kdy vystřídal Buchtu. O čtvrthodinu později poslal balon z první přesně k tyči a napínavý duel notně zdramatizoval. Druhou ligovou prohru v řadě však už Baník neodvrátil. „Fleiši mně poslal krásný míč. Spadlo mi to tam. Svoji první trefu asi ale docením až později. Teď převažuje spíš zklamání, když jsme nezískali ani bod," svěřil se Šín.

Z utkání v Brně neměl úplně dobrý pocit. „V prvním poločase jsme zaostávali v agresivitě," všiml si ještě z lavičky. Po pauze se Ostravští výrazně zlepšili. V závěru sahali dokonce po remíze, avšak Zbrojovka těsný náskok s vypětím všech sil nakonec uhájila. „Hodně jsme ke konci tlačili. K vyrovnání nám asi chyběla trocha štěstí," povzdechl si talent Baníku.

Šín, kterého postihlo onkologické onemocnění, podstoupil loni v červnu operaci. Absolvoval chemoterapie a nikdy se nevzdal víry, že bude dál na vrcholové úrovni sportovat. Zkraje roku se už naplno zapojil do zimní přípravy Baníku. S fotbalem si teď každý den užívá. „Hrozně jsem se těšil, až budu zase s klukama na hřišti i v kabině. Premiérový gól beru jako ukončení svého návratu," tvrdil. Přestože je stále pod důkladnou lékařskou kontrolou, pravděpodobnost návratu zákeřné nemoci je podle doktorů nízká.

Celou dobu měl Šín obrovskou podporu ostravského klubu, spoluhráčů i spousty dalších lidí z fotbalového prostředí. „Na trénincích Matěj vypadá skvěle. Roste z něj výborný hráč. Pro Baník bude do budoucna hodně platný," předpokládá kouč Pavel Hapal. Z jeho premiérové trefy v nejvyšší soutěži měl velkou radost. „I pro něj je ale škoda, že jsme v Brně prohráli," měl jasno.

Reklama