Hlavní obsah

Turecké peklo odměnou za postup! Sparta zná soupeře pro Evropskou ligu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mohli dopadnout hůř, ale také líp… Poprvé od sezony 2016/2017 vyhlíželi fotbalisté Sparty svého soupeře pro jarní vyřazovací část Evropské ligy. Na úřadujícího českého mistra čeká nelehký úkol v podobě soupeře ze třetího místa skupiny Ligy mistrů. Ve hře bylo hned několik pikantních střetnutí, Pražanům nakonec připadl Galatasaray Istanbul. Ve vyhlášeném tureckém pekle nastoupí ve čtvrtek 15. února, odvetu odehraje o týden později na Letné.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Sparťan Jan Kuchta se raduje z gólu proti Limassolu.

Článek

Sparta nakonec díky dvěma výhrám na závěr skupiny ukořistila druhé postupové místo a zahraje si předkolo play off druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Český mistr má jistotu, že začne ve čtvrtek 15. února v Turecku a odvetu odehraje o týden později na Letné. Pokud postoupí, další losování ji bude čekat hned v pátek 23. února, kdy by se připojila ke Slavii v Evropské lize a Plzni v Konferenční lize, tedy týmům, které své základní skupiny vyhrály.

Foto: Liselotte Sabroe, ČTK/AP

Kodaňský Kevin Diks (vpravo) a Mauro Icardi z Galatasaraye během utkání Ligy mistrů.

Do jarní fáze pohárů poprvé v samostatné historii postoupily tři české kluby.

Galatasaray přešel do nižší soutěže díky třetí příčce ve skupině Ligy mistrů, v níž narazil na Bayern Mnichov, FC Kodaň a Manchester United. Oporami současného týmu jsou Mauro Icardi, Fernando Muslera či Kerem Aktürkoglu.

„Dostali jsme atraktivního soupeře. Galatasaray je několikanásobným tureckým mistrem, takže nás čeká zajímavý a náročný zápas. Víme, jakou atmosféru dokážou turečtí fanoušci vytvořit, ale my známe svoje kvality. Doma jsme silní, což může být v odvetě naší výhodou. Chceme dvojzápas zvládnout a postoupit do osmifinále,“ ujišťuje na klubovém webu Lukáš Haraslín.

„S losem jsem spokojený. Když jsem viděl možné soupeře, tak se přiznám, že jsem tipoval Galatasaray. Jsem šťastný, že to takhle dopadlo a že se budeme moci porovnat se skvělým týmem. Nečeká nás nic jednoduchého, ale věřím, že uděláme maximum a budeme úspěšní. Těším se i do Turecka, kde bude skvělá atmosféra. Věřím, že odveta v Praze bude taky dost pekelná a že nám naši fanoušci hodně pomůžou,“ přidává se Jakub Pešek.

„Už před losem jsme věděli, že poměříme síly s top mužstvem, které na podzim hrálo skupinu Ligy mistrů. Galatasaray rozhodně je týmem s vysokou kvalitou, s velkou ofenzivní silou a skvělými individualitami. V Istanbulu nás zároveň bude čekat fantastická kulisa, na druhou stranu víme, že doma na Letné můžeme dosáhnout čehokoliv. Na obě únorová utkání se tedy moc těšíme,“ reaguje na los trenér Brian Priske.

Foto: Sofascore.com

Los pro Spartu a spol.

Galatasaray je s 23 tituly nejúspěšnější turecký klub, díky triumfu v Poháru UEFA v roce 2000 navíc jediný tamní vítěz evropského poháru. Ve stejném roce ovládl i Superpohár UEFA. Nikdy nesestoupil z nejvyšší soutěže, jeho nejhorším umístěním je 13. příčka z předminulé sezony. Z českých hráčů zanechal v klubu z evropské části Istanbulu nejvýraznější stopu Milan Baroš, dres Galatasaraye oblékli také Pavel Horváth, Marek Heinz a Tomáš Ujfaluši.

Sparta již na Galatasaray narazila. Poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní EL) v sezoně 1995/96, kdy Pražané postoupili dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. V ročníku 1997/98 pak ve skupině Ligy mistrů český celek doma zvítězil 3:0, z Istanbulu si ale odvezl porážku 0:2.

A jak dopadli další Češi? Feyenoord Rotterdam s Ondřejem Lingrem vyzve v repríze loňského finále Konferenční ligy AS Řím, který ve skupině EL skončil druhý za Slavií. Italský celek tehdy v premiérovém finále soutěže porazil v Tiraně Feyenoord 1:0. Benfica Lisabon, za niž hraje David Jurásek, se střetne s Toulouse. Bragu s Lukášem Horníčkem čeká Karabach.

Los předkola play off fotbalové Evropské ligy:
Feyenoord Rotterdam (Lingr) - AS Řím
AC Milán - Rennes
Lens - Freiburg
Young Boys Bern - Sporting Lisabon
Benfica Lisabon (Jurásek) - Toulouse
Braga - Karabach
Galatasaray Istanbul - Sparta Praha
Šachtar Doněck - Marseille
První zápasy 15. února, odvety 22. února.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.