Hlavní obsah

Má se rekordman Horvi bát? Záleží, jak dlouhou kariéru Dočkal plánuje

Praha

Situace Příbrami je povážlivá, ligový vlak jí pomalu ujíždí. Po úterní porážce 0:4 na Spartě klesla na poslední příčku tabulky. Trenér Pavel Horváth vedl své fotbalisty s trochou nadsázky také k jištění svého trůnu. Populární Horvi je totiž se 106 asistencemi historickým rekordmanem české ligy. Jeho svěřenci ani tento úkol nesplnili. Když Bořek Dočkal přihrál Liboru Kozákovi na druhou branku v utkání, posunul se letenský kapitán se 71 asistencemi již na druhou příčku statistiky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami Pavel Horváth během utkání na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Pětatřicet asistencí. Pro většinu produktivních fotbalistů porce na celou ligovou kariéru. A přesně taková ještě dvaatřicetiletému Dočkalovi zbývá, pokud by chtěl lídra oficiální statistiky dorovnat.

„Nevím, jak dlouho Bořek plánuje ještě hrát," hodnotí svůj velký náskok Pavel Horváth.

„Je schopný v každém zápase čtyři, pět šancí spoluhráčům připravit. A pokud budou produktivní jako proti nám... Přeju mu, ať mě klidně dožene. Je příjemné být u finálních situací," usmívá se Horvi s nadhledem.

Nejvíc asistencí nahrnul v tučných letech Viktorie Plzeň jako kapitán pod taktovkou Pavla Vrby.

Úspěšný kouč teď má paradoxně ve Spartě za kapitána Horváthova pronásledovatele Dočkala.

Největší počet asistencí v české lize
1.Pavel Horváth106
2.Bořek Dočkal (Sparta)71
Rudolf Otepka71
4.Pavel Verbíř69
5.Martin Lukeš67
6.Marek Kulič65
7.Stanislav Vlček61
8.Jan Kovařík (Plzeň)57
9.Karel Poborský56
Karel Piták56
...
12.Milan Petržela (Slovácko)52
Jan Kopic (Plzeň)52
18.Marek Matějovský (Mladá Boleslav)49
22.Jan Krob (Jablonec)46
37.Lukáš Masopust (Slavia)38
39.Martin Fillo (Baník)37
43.David Limberský (Plzeň)35
Michal Trávník (Sparta)35
U aktivních hráčů uvedeno současné působiště

„Pětatřicet je strašně moc. Minimálně dvě sezony. Nevím, jak Bořek plánuje svou budoucnost, jestli ještě dvě nebo tři sezony vydrží ve Spartě v takové kvalitě, kterou předvádí teď. Ani nevím, na jak dlouho má smlouvu," culí se Vrba.

„Pokud ano, tak Pavla dohnat může. Musíte se zeptat Bořka, jestli chce ještě dvě až tři sezony hrát profesionální fotbal, nebo jestli si chce užívat. Každopádně je úžasná statistika být druhý v historických tabulkách. Pracuje pro mužstvo a je vidět, jak strašně moc je důležitý," chválí kapitána reprezentace.

Starka už prý chystá Habance

Pokud jde o Horvátha, v Plzni dělal Vrbovi také asistenta. A teď poprvé stáli u laviček proti sobě. Kouč Příbrami často povykoval a dožadoval se verdiktů rozhodčích.

„Pavla znám velice dobře, takže mě to vůbec nepřekvapilo. Máme spolu trochu nadstandardní vztah. Nějaké jeho výkřiky mě spíš pobaví. A já mu je pak vrátím. Myslím si, že spolu nemáme žádný problém a že to tak bylo i ve vzájemném zápase," usmívá se Vrba.

„Vím, že si po zápase vždycky můžeme podat ruku, ať se děje cokoliv. Budeme se po zápase bavit jako dobří staří známí, kteří spolu něco prožili," ujišťuje.

Zatímco Vrba se ve čtvrtém zápase ve Spartě dočkal čtvrté výhry, jeho protějšek má velké problémy. Příbramské manko na nesestupové příčky po vzkříšení Mladé Boleslavi nabobtnalo již na hrozivých sedm bodů.

„Jednoznačně cítím tlak, prohráváme jeden zápas za druhým, není to nic příjemného. Já nad tím ale nepřemýšlím, připravuju se na každý trénink a zápas. Zatím to nestačí, musím se pravděpodobně zlepšit i já," líčí Horváth.

Klubový bos Jaroslav Starka už prý zvažuje jeho odvolání, k němuž by mohlo dojít dokonce v nejbližších hodinách. Podle zákulisních spekulací by Horvátha mohl vystřídat Svatopluk Habanec.

Reklama