Hlavní obsah

Mabil u dalšího důležitého momentu v honbě za titulem. Jeho budoucnost je ale stále nejistá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přicházel s velkým očekáváním, moc toho ale nenahrál, čelil hlavně kritice. V posledních kolech je však křídelník Awer Mabil u důležitých momentů, které mohou nakonec fotbalové Spartě přihrát titul. „Je pravda, že po jeho příchodu jsme čekali, že bude hrát jinou roli," netajil po sobotním triumfu 3:2 v derby kouč Letenských Brian Priske. Mabil se proměnil v žolíka, který nechyběl u klíčových momentů. Ať už v roli střelce penalt, nebo faulovaného hráče, který zařídil penaltu.

Brian Priske o Aweru Mabilovi: Měl to těžké, ale teď už přijal svoji roli a týmu pomáháVideo: Sport.cz

 
Článek

Od ofenzivní posily ze španělského Cádizu, reprezentanta Austrálie či účastníka posledního MS čekali fanoušci v lednu určitě víc než aktuální jarní ligovou bilanci dvou gólů, dvou asistencí a přibližně 300 odehraných minut.

Sedmadvacetiletý křídelník zaujal zidanovkou a parádní asistencí na zimním soustřední v Marbelle proti Stuttgartu. „Projevila se ale velká konkurence. Honza Kuchta, Čváňa i Haraslín měli obrovskou formu, byli produktivní. Awer nedostával tolik minut, ve které doufal. A které sám očekával. Proto se mu možná nedařilo," vysvětluje Priske Mabilovu následnou střídmou minutáž i fakt, že pokud už na trávník v pozdější fázi utkání vběhl, často nebyl rozdílovým hráčem, očekávaný živelný projev se někam vytratil.

Proti Slovácku zahodil v závěru obrovskou šanci. Jenže v posledních kolech se z odsuzovaného nováčka stává strůjce možná těch nejdůležitějších momentů v honbě za titulem. Už na zmíněném soustředění kolovaly informace, že Mabil rád kope penalty, vždyť i jednou proměněnou v kvalifikaci na MS proti Peru poslal Austrálii na závěrečný turnaj.

Možnost ukázat nervy při kopu z bílého puntíku dostal v posledním utkání základní části v Liberci. A hned dvakrát. Uspěl, otočil utkání a v kombinaci s remízou Slavie zajistil Spartě před nadstavbou důležité první místo. Měl lví podíl na tom, že Letenští odehráli klíčové sobotní derby doma. Do něj naskočil opět z lavičky až v 79. minutě.

„Ale on chápe, že máme jediný cíl, a to je titul. Přijal svou roli a dělá všechno pro to, aby týmu co nejvíc pomohl," zdůrazňuje Priske. Mabil k vytyčené metě tentokrát pomohl v nastavení. Po vyhrané hlavičce od Jaroslava Zeleného svedl souboj se stoperem Slavie Igohem Ogbuem a skončil na zemi. Sudí Dalibor Černý, i po konzultaci s VAR, odpískal penaltu, kterou proměnil kapitán Ladislav Krejčí mladší. Penaltu, která Spartě zajistila tři kola před koncem ligy na čele pětibodový náskok.

„Nečekané řešení. Ogbu čekal centr, i když neměl přehled, že ve vápně nikdo nebyl. Mabil si dal míč za patou a přeskočil soupeře, který fauluje. Mabil to vyřešil fantasticky," chválil australského křídelníka expert O2 TV Sport a bývalý profesionální fotbalista Antonín Rosa.

Musím hráče pochválit za to, jak za týden absorbovali tolik změn, těší Briana PriskehoVideo: Sport.cz

„Největší chyba Slavie je, že Mabil se dostal za obranu a musel být stíhán. Ogbu musel vše hasit, jenže neměl situaci načtenou. Očekával, že Mabil to bude rvát před bránu, byť tam nikdo nebyl," dodal někdejší hráč Sparty a rovněž expert zmíněné televize Jakub Podaný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Dalibor Černý nařizuje penaltu pro Spartu během derby se Slavií.

Když kamery ukazovaly bezprostřední oslavy po závěru derby, možná zabraly Mabila ve špatné okamžiky, ale hráč s číslem 45 ze začátku moc radosti s parťáky nesdílel. Následně se už ale se zbytkem týmu přesunul před kotel a užíval si pro Spartu nesmírně důležitý triumf.

Jeho budoucnost v pražském celku je ve hvězdách. Priske ho v zimě přivedl jako starého známého z působení v dánském Midtjyllandu na půlroční hostování s opcí. Prodloužení působení je vzhledem k tomu, co bylo uvedeno v začátku textu, minimálně nejisté. „Jestli zůstane? Na to teď nedokážu odpovědět," prohlásil Priske v sobotu večer.

Reklama