Hlavní obsah

GLOSA: Sparta míří k titulu, dík posílá i do Hradce. Ale ještě není konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když zazněl v sobotu večer konečný hvizd z píšťalky sudího Dalibora Černého, vypukla na Letné možná roky nevídaná euforie, v pochopitelných emocích byly k vidění skoro až mistrovské oslavy. Sparta udělala vítězstvím 3:2 v derby nad Slavií velký krok k titulu. Jenže ještě není konec a ultradefenzivní taktika, která tentokrát přinesla i s přispěním chyb sešívaných ovoce, by se v ideálním případě opakovat neměla.

Musím hráče pochválit za to, jak za týden absorbovali tolik změn, těší Briana PriskehoVideo: Sport.cz

 
Článek

Z hlediska pojetí zápasu nelze ani jednomu týmu nic vyčítat. Slavia se zkoušela prezentovat svou rychlou a fyzicky náročnou hrou. Naopak Sparta po nedávných dvou derby poznala, že na tým Jindřicha Trpišovského v otevřené partii momentálně nestačí. Taktika hlubokého bloku se tak před zápasem sezony nabízela.

Na Slavii takto na jaře vyzráli fotbalisté Českých Budějovic nebo Teplic. Studijního materiálu měl tedy Brian Priske dostatek. Přesto slávisté mohou nakonec nedávat (hlavně) sami sobě. Dva góly dali, ale srazily je vlastní hrubky v čele se zbytečným skluzem Igoha Ogbua v nastavení, po němž se kopala rozhodující penalta. Sparta byla také téměř maximálně efektivní, zatímco Slavia další těžce vypracované gólovky zahodila (tyč Lukáše Provoda, obrovská šance Václava Jurečky,...).

Jediný lék jsou tři výhry, reaguje na prohru v derby Jindřich Trpišovský.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

Na Letné se logicky dlouho slavilo. Přehnanou euforii je ale potřeba rychle utlumit, protože do konce ligy zbývají těžká tři kola, byť Spartě stačí k zisku titulu uhrát čtyři body. Jenže Bohemians stále pohání vidina evropských pohárů, výjezdy na Slovácko dopadají v poslední době pro Spartu všelijak a celek z Uherského Hradiště může táhnout stejná motivace jako Klokany.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Sparty Brian Priske se raduje s Lukášem Sadílkem po výhře 3:2 v derby nad Slavií.

Jak už po utkání naznačoval Priske, jeho tým se bude muset vrátit k fotbalu, jaký se snažil praktikovat většinu jarní části. Bude potřeba daleko více kreativity. Soupeři totiž proti Spartě zvolí pravděpodobně destruktivní metodu, se kterou Letenští vyzráli na Slavii. Nic se ale nemění na tom, že nechat si za aktuálního rozložení sil titul ještě vzít, by bylo více než trestuhodné.

A jeden velký dík mohou na Spartě poslat také do Hradce Králové. Právě Východočeši totiž v posledním kole sebrali jako jediní v sezoně v Edenu alespoň bod (1:1) a v kombinaci s upocenou výhrou Sparty v Liberci převážili misky vah na její stranu.

Troufám si říct, že derby právě v Edenu by vypadalo úplně jinak. Slavii fanoušci zkrátka vždy ještě více nabudí a dodají jí možná i více mentálních sil. V sobotu byl rozdíl v atmosféře oproti nedávnému finále MOL Cupu, kdy byly tribuny rozděleny půl na půl, markantní.

Sparta se tedy dokázala poučit z předchozích nezdarů a využila výhod, které na své straně měla. Slavia se pak v kombinaci všech faktorů dostala do obtížně řešitelné situace tak trochu i sama. Ale nezapomínejme – ještě není konec.

Reklama