Hlavní obsah

Malinský pláchl a Liberec slavil. Buldočí zarputilostí jsme zápas uhráli s nulou, hřeje kouče

České Budějovice

V bitvě jihu proti severu slavili fotbalisté Slovanu. Jejich opěvovanou postavou se přitom stal záložník Tomáš Malinský, jehož individuální průnik z 50. minuty dokončil Rumun Alexandru Baluta, který tak proměnil Střelecký ostrov ve fontánu liberecké radosti.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Kamso Mara a Alexandru Baluta z Liberce po utkání v Českých Budějovících.

Článek

„Velmi těžký zápas, který jsme buldočí zarputilostí a absolutní týmovostí uhráli s nulou, což jsme chtěli. Škoda že jsme po gólu ještě nezužitkovali nějaký brejk. Takhle to byly nervy až do konce," vykládal trenér modrobílých Pavel Hoftych po vítězství 1:0.

„Nic lepšího jsme si nemohli přát. Bereme tři body, v tabulce jsme poskočili, a když o víkendu zvládneme ještě domácí utkání se Slováckem, budeme nahoře," přitakal Malinský, jenž zkraje druhé půle rozsekl zajímavou a ofenzivní podívanou. Na levé straně se uvolnil, prošel až k vápnu, jeho ránu ještě skvělý Drobný vyrazil, jenže na doklepnutí Baluty už nestačil. „Dobře jsem si píchnul balon přes protihráče, velkou roli ale sehrálo i štěstí, že se míč odrazil přímo k Alexovi," oddechl si liberecký rychlík.

Slovan si tak odvezl domů cennou výhru, byť čtvrt hodiny před koncem přežil tutovku Sivoka, jenž hlavičkoval do břevna. „Když předtím neproměníte několik gólových šancí, vždycky takový moment přijde a tým doběhne. Naštěstí pro nás všechno dopadlo dobře," spadl Malinskému kámen ze srdce.

Jeho trenér Pavel Hoftych nasadil oproti sobotnímu ligovému epilogu v Teplicích na pravý kraj obrany Fukalu, který nahradil lehce zraněného kapitána Mikulu a 20letý talent zvládl úlohu na výbornou. „Na to, že je mladej, má ocelový nervy. Zachránil tam tři nebo čtyři situace perfektním zavřením. Musím ho pochválit," ocenil jeho výkon Hoftych. „Podal výborný defenzivní výkon stejně jako celá naše obranná čtyřka. Byla to alfa omega celýho zápasu," těší Malinského.

Během utkání se očekávala komorní kulisa, ticho ovšem nepanovalo. Mezi povolenou kvótu 300 osob na stadionu se totiž nakonec vešla i skupinka asi třiceti budějovických kotelníků, kteří i s pomocí bubnů domácí borce vytrvale povzbuzovali. „Vůbec jsme nečekali, že se fanoušci na stadion dostanou. Chtěl bych poděkovat vedení klubu, že jim to umožnilo," liboval si kouč Dynama David Horejš, jenž kousal třetí prohru v řadě.

Reklama