Hlavní obsah

Maximálně tři hostování z jednoho klubu do druhého. Armáda hráčů odjinud už nebude možná

Jednou to přijít muselo. Pomalu končí éra, kdy je v rámci řádů možné v českém fotbale poslat z jednoho klubu do druhého klidně celou armádu hráčů na hostování. Zástupci první a druhé ligy si od sezony 2023/24 odhlasovali na čtvrtečním grémiu omezení počtu hostujících hráčů mezi dvěma kluby stejné soutěže. Nově bude moct jeden klub poslat do druhého pouze tři fotbalisty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mick van Buren ze Slovanu Liberec a Dávid Hancko ze Sparty Praha. Holanďan se u Nisy na podzim rozstřílel během hostování ze Slavie.

Článek

Problematika hostování byla velkým tématem několik posledních sezon. Třeba Slavia měla často na hostování v Liberci větší počet hráčů. Proti jejím konkurentům v boji o titul hrát mohli, proti mateřskému týmu nikoliv, což samozřejmě nebylo ostatním klubům po chuti.

Proces regulace se teď urychlil v reakci na nařízení Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Chystanou úpravu pravidel, kterou se bude řídit Ligová fotbalová asociace (LFA), musí schválit Fotbalová asociace ČR (FAČR).

FIFA omezila počet hostujících hráčů mezi dvěma kluby z různých zemí na tři. Pravidlo platí od 1. července minulého roku, tedy od začátku aktuálního ročníku.

Téma Matěj Vydra jako posila Plzně v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

České kluby si změnu odsouhlasily s předstihem, aby se na ni mohly včas připravit. „Chceme, aby si kluby začaly celou problematiku uvědomovat. Aby o ní mohly už teď přemýšlet v rámci své přestupové politiky, aby to pro ně nebyla rána z čistého nebe," vysvětluje Dušan Svoboda, předseda LFA.

Proces je postupný, jednotlivé asociace dostaly tříletou lhůtu na zapracování pravidla FIFA i do národních předpisů.

Téma posily Slavie z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Omezení tří hostujících hráčů mezi dvěma kluby stejné soutěže si kluby odhlasovaly od sezony 2023/24. Mezi první a druhou nebo třetí ligou by počet hráčů zůstal volný v průběhu celého přechodného období, tedy do začátku sezony 2025/26, kdy končí lhůta od FIFA," vysvětluje Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta. Výjimky se vztahují na hráče do 21 let, také by vstoupily v platnost až od 1. července 2025.

Změna bude mít řadu nuancí. „Pokud klub pošle na hostování do jednoho klubu hráče A, B, C a v zimě si je stáhne zpět, může do stejného klubu klidně poslat další tři hráče D, E, F," poukazuje třeba Bárta.

„Od sezony 2025/26 budeme muset akceptovat omezení tří hráčů mezi dvěma kluby i napříč různými soutěžemi. Celkem budou moct kluby přivést na hostování jen šest hráčů a stejný počet uvolnit," dodává ředitel.

Reklama