Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro ligové kluby, štědrá UEFA jim pošle významně objemnější měšec

Aktualizováno

O víkendu odstartuje jarní část ligové sezony, fotbalové kluby na čtvrtečním grémiu však rámcově nachystaly už i ročník příští. Sezona začne o víkendu 22. a 23. července 2023. Jarní fáze odstartuje 10. února 2024 a skupina o titul vyvrcholí 26. května. A protože o peníze jde vždy až v první řadě, účastníci jednání s potěšením vyslechli zprávu, že ligové kluby obdrží významně vyšší finanční částky od UEFA. V českých řádech také postupně dojde k regulaci hostování hráčů tak, jak požaduje FIFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příští sezona fotbalové ligy začne o víkendu 22. a 23. července 2023 (ilustrační foto)

Článek

Každá koruna dobrá, v daném případě takzvaných plateb solidarity jde přesněji o eura. Evropská fotbalová unie (UEFA) každým rokem přerozděluje část vygenerovaných prostředků ze svých klubových soutěží mezi všechny národní asociace. V rámci pravidel a dohody mezi LFA a FAČR putují tyto prostředky na talentovanou mládež klubů nejvyšší soutěže s tím, že se celková částka rozděluje klubům, které startovaly v dotčené sezoně ve Fortuna lize a současně nebyly účastníky základních skupin některého z evropských pohárů.

Za minulý soutěžní ročník 2021/22 se to proto týká třinácti klubů, jelikož Sparta, Slavia i Jablonec hrály v základních skupinách Evropské, resp. Konferenční ligy. Rozdělovaná částka se významně navýšila.

Téma Matěj Vydra jako posila Plzně v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Systém distribuce plateb solidarity proti minulosti navíc zvýhodňuje členské asociace mimo TOP5 evropských lig a zároveň dochází ke stoprocentnímu navýšení podílu pro asociace bez účastníka v Lize mistrů," poukazuje Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA.

Téma posily Slavie z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Zároveň se podíly pro jednotlivé asociace vypočítávají novou metodikou, kdy se podle hodnoty televizního trhu Ligy mistrů nově rozděluje jen 10 % namísto dosavadních 40 % a zbývajících 90 % podle umístění jednotlivých asociací v žebříčku klubových soutěží UEFA pro soutěžní ročník 2021/22," vysvětluje Bárta.

Třinácti účastníkům české nejvyšší soutěže ze soutěžního ročníku 2021/22 tak bude dle klíče stanoveného UEFA rovným dílem rozdělena částka v celkové výši 2 970 000 eur, přičemž ještě v minulém roce se jednalo o částku pouhých 735 828 eur.

Konkrétně tedy dostane každý český ligový klub, který nehrál v sezoně 2021/22 hlavní část evropských pohárů, zhruba 230 tisíc eur (asi 5,5 milionu korun). Za aktuální ročník by to mohlo být až 400 tisíc eur (9,5 milionu korun) pro týmy bez evropských pohárů.

Téma trenér Brian Priske a Sparta z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jedním z klíčových bodů programu grémia byla termínová listina nadcházejícího soutěžního ročníku. Součástí sezóny 2023/24 bude opět nadstavbová část s celkovým počtem 35 ligových kol a baráží o postup z druhé ligy. V létě budou obě nejvyšší soutěže začínat shodně o víkendu 22.-23. července 2023.

„V průběhu první poloviny sezony je třeba počítat s třemi reprezentačními přestávkami. Nově jsme hned na začátek srpna zařadili jedno vložené kolo u Fortuna Národní ligy. Po letech ovlivněných covidem a loni nezvyklým termínem mistrovství světa si můžeme dovolit zimní přestávku pro kluby Fortuna ligy o délce osmi týdnů, což považuji za adekvátní," hodnotí schválený návrh termínové listiny Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

LFA prodloužila o dva roky smlouvu se společností Louda Auto, která i nadále přinese klubům 250 vozů. Ligové kluby loni v autech od oficiálního partnera LFA najely více než 7,2 milionu kilometrů.

Reklama

Související témata: